U Kotoru zlostavljaju pacijente

0
533

Izvještaj Ombudsmana Šućka Bakovića, u kom se konstatuje da su zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru u dva navrata zlostavljali jednog pacijenta, otvorio je mnoga pitanja kojima će se u narednom periodu baviti Vrhovno državno tužilaštvo. Advokatica pacijenta Marija Radulović, kazala je za Standard da je ovaj predmet proslijeđen VDT-u i da očekuje da će biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti, jer je, kako je istakla, očigledno da je njen klijent zlostvljan u kotorskoj bolnici i da se radi o „umišljajnom postupku“ koji su pokušali da zataškaju.

Ona je rekla da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru razmatralo ovaj slučaj ali da su, prema njenom mišljenju, donijeli pogrešnu odluku da odbace navode o zlostavljanju, jer je došlo do niza propusta.

„Mislim da je sasvim pogrešno donešena odluka da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja. Osnovnom tužilaštvu nijesu prezentovane informacije policije iz Kotra, čak nijesu ni obaviješteni da se u ovom predmetu radi o licu sa psihičkim smetnjama. Pošto je predmet proslijeđen Vrhovnom državnom tužilaštvu mislim da će ono samo preuzeti krivično gonjenje po službenoj dužnost, jer su im dostvljene sve informacije. Tu ima materijala da se pokrene postupak ne protiv jednog već protvi više lica, za više različith krivičnih djela“, rekla je Radulović.

Ona je istakla da o umišljajnom postupanju u ovom slučaju dovoljno govori činjenica da „pacijent koji je bio izložen zlostavljanju nije čak ni pregledan od strane medicinskog osoblja, uprkos evidentnim povredama, čime je od strane nadležnih u bolnici svjesno otežano dokazivanje izvršenja krivičnog djela“.

Klima fizičkog kažnjavanja?

Ombudsman je u svom izvještaju naveo da snimci u koji je imao uvid „ukazuju na prisustvo klime fizičkog kažnjavanja pacijenata i nekažnjivosti za takvo postupanje, a u širem smislu i na odsustvo empatije i razumijevanja za mentalno oboljela lica koja borave na ovom odjeljenju, što je nedopustivo i ukazuje na ponižavajuće postupanje prema pacijentima“.

Advokatica Radulović je, komentarišući nalaze Ombudsmana, kazala da je očigledno da radnici obezbjeđenja u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kotoru nisu adekvatno obučeni za rad sa pacijentima sa mentalnim oboljenjima.

„Njihova praksa prema pacijentima kritikovana je od strane Komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT), u izvještaju iz 2008 godine. U pomenutom izvještaju se navodi postojanje namjernog fizičkog zlostavljanja pacijenata, gotovo isključivo od strane stražara angažovanih preko privatne firme za obezbjeđenje. Deset godina nakon takve konstatacije, preporuke CPT-a se ignorišu, a nepoznati su epilozi postupaka koji bi doveli do bilo kakve odgovornosti nadležnih“, kaže Radulović.

Kako dodaje, posebno je indikativna činjenica da ni punih deset godina od kada su Crnoj Gori upućene preporuke od strane CPT-a, i uprkos ranijim preporukama datim od strane Ombudsmana, u bolnici u Kotoru nije uspostavljen Protokol postupanja u slučajevima prijave navoda o mučenju ni drugim oblicima zlostavljanja.

Iako se kotorska bolnica našla na udaru Ombudsmana, direktor Bolnice Dragan Čabarkapa kazao je ranije medijima ne dijeli mišljenje Ombudsmana da u ovoj ustanovi vlada klima fizičkog kažnjavanja, već da imaju blagonaklon odnos prema pacijentima. On je kazao da je, u „konkretnom slučaju odgovornost pojedinačna za svakog iz svog djelokruga rada“.