ŠUMOM 5 KM DO ŠKOLE

0
226

Učenici Osnovne škole “Sveti Sava” smještene u selu Bare, na Pešterskoj visoravni u Srbiji, godinama kubure sa problemima prijevoza. Vozila kojima putuju do škole dobrim dijelom su dotrajala, nema ih dovoljno, a zbog nepristupačnih planinskih terena u kojima se nalaze njihova sela, pojedine grupe učenika do škole pješače kroz šumu i po nekoliko kilometara.

Učenica sedmog razreda Amina Crnovršanin, u razgovoru za Anadolu Agency priča da joj je škola od kuće udaljena oko pet kilometara. Kaže kako je putovanje od kuće do škole izuzetno teško u zimskim uslovima, posebno kada na putu ima dosta snijega i kada je temperatura ispod nule.

– Pješačeći kroz šumu ponavljaju i gradivo –

“Ustajem u šest ujutro da bih sa drugarima stigla na nastavu. Najstarija sam u grupi učenika koji pješače u jednom od smjerova tako da je meni najlakše. Kada bi padao snijeg, dešavalo se da su nam bili bezuspješni pokušaji da se probijemo do škole. Na svu sreću, ove godine je bilo manje padavina, pa pješačenje nije previše mukotrpno, ali je ipak izuzetno teško”, dodaje Amina.

Ipak, za Aminu i njene drugare pješačenje ima i lijepih strana, poput onih dana kada je toplije vrIjeme i kada put do škole njena grupa prepješači zbivajući šale i zabavljajući se na snijegu. Nerijetko, dok pješače, obnavljaju školsko gradivo.

Hrabri đaci na Pešterskoj visoravni: Do škole pješke kroz šumu

“Na putu izgubimo dosta vremena. Zato kod kuće nemamo previše vremena za opuštanje, uglavnom je ispunjeno pripremama za novi dan u školi”, zaključuje Amina.

U grupi s Aminom do škole pješači i Bogdan, drugi je razred i najmlađi je u grupi. Kaže da voli svoju školu, a da je tako, potvrdio je odmah po ulasku u dvorište škole, zgrabivši lopatu i počevši da čisti snijeg ispred ulaznih vrata.

Nastavno osoblje OŠ “Sveti Sava” upućuje samo riječi hvale o učenicima koji pješače.

Nastavnik geografije Milan Babić opisuje ih kao dobre učenike, iako ima trenutaka kada se osjeti da dobri rezultati manjkaju zbog teških uslova dolaska do škole.

“Kada propuste da savladaju neke dijelove gradiva, to nadoknadimo kroz dodatnu nastavu, možemo se pohvaliti i učešćem naših đaka na takmičenjima iz pojedinih predmeta na republičkom nivou. Duga putovanja do škole oplemenila su i obogatila naše učenike, to im je pomoglo da izgrade dobre međusobne odnose”, kaže nastavnik Babić.

– Riješiti problem puteva i prijevoza đaka –

Direkor OŠ “Sveti Sava” Veroslav Radević objašnjava da u ovu školu idu učenici iz razuđenih zaseoka i to u prečniku od 40 kilometara, a to je ogoroman prostor od Pešterske visoravni do Kumanice, te u kobinaciji sa manjkom vozila za prijevoz, ovo postaje ogroman problem.

On ističe da se ovaj problem ne odražava previše na rezultate učenika, jer su oni u većini dobri učenici. No, ipak, smatra da ga je potrebno kvalitetno riješiti, popraviti puteve, prevenstveno zbog đaka, ali i u smislu vođenja borbe protiv iseljavanja stanovništva iz ovih krajeva.

“Tereni su karakteristični za ruralna područja, zbog toga je teško popravljati i praviti puteve. Da imamo još nekoliko terenskih vozila znatno bi nam bilo lakše da prevozimo učenike. Ovako je teško… snalazimo se… mukotrpno je to, ali se borimo”, priča Radević.

OŠ “Sveti Sava” u Barama na Pešterskoj visoravni pohađa šezdesetak učenika, od centra varošice Sjenice udaljena je 26 kilometara, a zbog lošeg puta, do nje se automobilom putuje skoro sat vremena.

(AA)