Sulejman Ugljanin bio saradnik državne bezbijednosti Srbije

0
407

Srbijanski mediji navode da je predsjednik SDA Sulejman Ugljanin bio saradnik Službe državne bezbijednosti Srbije. Takođe je zanimljivo na koji način je vrh tadašnje stranke SDA naoružavao građane a kasnije spiskove naoružanih građana dostavio službi.

Tvrdnje da je Ugljanin radio za DB dnevnom listu KURIR potvrdio je i bivši operativac DB-a Božidar Spasić.

Božidar Spasić

Spasić navodi:

– Sedeo je on s našim operativcima po kafanama. Upravo mu je ta veza sa službom bezbijednosti kasnije donijela politički kredibilitet, mjesto poslanika, pa čak i ministra – napominje Spasić.

Ugljanin duže od nedelju dana nije odgovorio na pitanja Kurira o navodima koji su se pojavili u medijima.

Narodni poslanik u parlamentu Srbije Muamer Zukorlić tvrdi da je Ugljanin tada dobro unovčio svoju parolu „Sandžak republika“ jer je Sandžaklije nagovarao da prodaju zlato i kupuju oružje, a kada im je vojno naoružanje prodao, prijavio ih je Državnoj bezbijednosti.

Ugljanin sa predstavnicima udruženja „Kosovo za Sandžak“

– On i sada razvija tu ideju samoopredeljenja, čitajte otcepljenja, i želi da zazvecka i ponovo afirmiše tu politiku iz devedesetih godina. Nažalost, mi smo tu politiku s njim probali i on je taj barjak razvio još 1991. Bio sam na gradskom stadionu kad je on klicao „Sandžak republika“ i govorio da će on biti poslednji koji će pobeći iz Sandžaka. Potom je 1993. bio prvi koji je pobjegao, tačnije Državna bezbijednost ga je otpratila do granice, a nakon tri godine ga vratila ponovo. Otpratio ga je crni, a dočekao bijeli „mercedes“ – ispričao je Muamer Zukorlić.

Zukorlić objašnjava i kako je Ugljanin, koji godinama vodi SDA Sandžaka, sarađivao sa DB.

Sulejman Ugljanin na mitingu u Rožajama

– Imali smo njegove mitinge po Sandžaku na kojima je govorio ženama: prodajte zlato, kupite oružje, a onda je napravio spregu s pojedinim oficirima garnizona Raška i kamionima je prodavao oružje iz vojske i davao narodu, a potom su davali spiskove Državnoj bezbijednosti. Ovo je sve opšte poznato, 20.000 ljudi je davalo izjave DB da se to oružje vraća. To se desilo, a onda je on posle toga pobegao iz zemlje, uz pratnju DB – piše dnevni list Kurir.