Skorojevići – snobovi

0
767

Mnogi tvrde da živimo u periodu snobizma i snobova. Snobovi su, jednostavno rečeno, oni koji žele da žive kao pripadnici otmenog društva. Takve se osobe svojski trude da ostave utisak na one koji su visoko društvo, a one koje smatraju da su lošiji od njih, ponižavaju. Takav je stil života zasnovan na materijalnome, a zasniva se i na trendovima- pa se itekako prati što je in a što aut. Stvari koje snobovi – skorojevići kupuju i imaju, moraju da budu markirane i skupocjene –  posebno obuća i odjeća, vozila moderna, ljetovanja i zimovanja bukirana samo na top destinacijama, ljubimci kakvi su „u modi“.. onako kako nalažu upravo in liste. Sve je to imperativ ukoliko se želi pokazati i dokazati status u društvu.

Snobovi često troše i posljednji  dinar sa prijateljima u skupim restoranima ili noćnim provodima dok porodicu ostavljaju u  problemima i dugovima.

Realan cilj u većini i nije možda ulazak u visoko društvo, već ostavljanje utiska na druge da misle tako o njima. Često puta to znači da takve osobe žive iznad svojih mogućnosti i često se zadužuju i ulaze u kredite kako bi se nosili s tom ulogom.

U očima savremenih snobova- skorojevića je čovjek koji ne troši na skupu odjeću, elitne restorane, skupa vozila ili skupa putovanja škrtica, dok je na drugoj strani u očima normalnih ljudi svaki čovjek sa osobinama snoba viđen kao primitivac.

Da li poznajete kojeg snoba i po čemu ste ga svrstali u tu kategoriju?