Premijer Marković: Želimo brz i održiv razvoj Sjevera

0
112

Vlada Crne Gore želi da u kratkom roku, ali na održiv način, valorizuje razvojni potencijal, prije svega na sjeveru države, kako bi obezbijedila bolji životni standard građanima, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom austrijske firme Doplmajer, predvođene direktorom Doplmajer-Garaventa grupacije Mihaelom Doplmajerom.

„Ulažemo značajna sredstva u razvoj sveukupne infrastrukture – saobraćajne, energetske, digitalne… kako bismo stvorili povoljne uslove za biznis i otvaranje novih radnih mjesta. Ekonomija raste po prosječnoj stopi od 4,9 odsto, a samo za dvije godine broj zaposlenih smo povećali za preko 17.000“, kazao je premijer Marković.

On je istakao snažnu posvećenost države izgradnji ski rizorta i istakao projekat ski centra koji se gradi na području pet opština – Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja, Rožaja i Berana. Podsjetivši da su u toku procedure za izgradnju infrastrukture na tom prostoru, Predsjednik je izrazio očekivanje da će radovi biti završeni do 2020. godine.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Doplmajerom i zainteresovanost za dugoročnu saradnju, s obzirom na renome kompanije i činjenicu da sa takvim investitorima ne dolaze samo novac i infrastruktura već i znanje i evropski standardi poslovanja.

Doplmajer je saopštio da je budućnost skijanja neupitna kao i da je trend u svijetu graditi ski rizorte koji se mogu koristiti i ljeti i na taj način apsolutno iskoristiti kapaciteti rizorta. Kompanija Doplmajer-Garaventa je proizvela i instalirala 15.000 žičara na šest kontinenata. U 40 zemalja imaju predstavništva ili agencije i blizu 3.000 zaposlenih.