SD preispituje ostanak u koaliciji u Rožajama

0
0

Izbor dva potpredsjednika Opštine čije imenovanje je, glasovima odbornika Bošnjačke stranke, potvrđeno na sjednici SO Rožaje, održanoj 18. juna, izazvao je buru negodovanja među odbornicima SD i DPS-a, partija koje su koalicioni partneri BS-a u ovoj opštini, piše Dan.

Predsjednici klubova odbornika SD i DPS, Alen Kalač i Ruždija Kalač, konstatovali su da koalicioni partneri nisu konsultovani prilikom donošenja odluke da Redžep Kurbardović i Ismet Kalač, članovi BS-a, budu izabrani za potpredsjednike opštine.

Alen Kalač (SD) kazao je da je na djelu samovolja BS-a, te da će nakon neuvažavanja koalicionih partnera, koje je pokazala BS, preispitati koalicioni sporazum.

“Prilikom sklapanja sporazuma između BS, SD i DPS, razmišljalo se o udruživanju snaga kako bi se prevazišli ozbiljni problemi sa kojima se opština suočava poslednjih godina. Ipak, taj dogovor nije zaživio ni poslije godinu i po, a poslednja dešavanja pokazala su da koalicija uopšte ne funkcioniše. Ni poslije više od godinu od potpisivanja ugovora, BS nije imao demokratskog kapaciteta da primijeni sporazum i popuni mjesto menadžera opštine i pomoćnika sekretara za urbanizam koje je pripalo Socijaldemokratama. Poslije svega pitamo se da li je BS imao poštene namjere prema nama ili su samo željeli da pokušaju da prikriju milionska dugovanja. Sve naše ambicije su nakon samovolje BS-a pale u vodu i mi ćemo na našim organima preispitati koaliciju i o tome obavijestiti koalicione partnere i građane”, kaže Alen Kalač.

On smatra da je lokalni budžet već godinama preopterećen viškom zaposlenih, te da je u ovom trenutku potpuno bespotrebno dodatno opterećivati lokalnu kasu.

“Lokalna administracija je u poslednjih nekoliko godina funkcionisala bez potpredsjednika pa se postavlja prosto pitanje zašto je baš sada Bošnjačka stranka izrazila potrebu za dva potpredsjednika. Ovo je čista bahatost lokalne uprave i njenog rukovodstva na čelu sa BS-om, koje teži da zadovolji nezadovoljne aktiviste i interese pojedinaca. Smatram da je predsjednik opštine Rahman Husović ovim činom samo želio da preispita strpljenje koalicionih partnera na način što nas nije ispoštovao onako kako to propisuje koalicioni sporazum ali je uspio samo da dovede u pitanje opstanak koalicije. Začuđujuće je ponašanje Husovića koji je zdušno podržavao koalicioni sporazum. Da li je vlast učinila da promijeni mišljenje ili je samo imao namjeru da svom prethodniku podmetne kukavičje jaje na način što mu je podmetnuo koalicionu vlast i od njega napravio nesposobnog predsjednika”, smatra Kalač.

On ističe da se koalicioni sporazumi u drugim opštinama, poput Plava, u kojima vlada BS sa koalicionim partnerima, vodi računa o sporazumu.

I šef odborničkog kluba DPS-a Ruždija Kalač iznenađen je činjenicom da ih koalicioni partneri nisu konsultovali prilikom odluke o izboru dva potpredsjednika opštine.

On je na sjednici lokalnog parlamenta kazao da koalicija funkcioniše samo na papiru, te da su izostale konsultacije i dogovori koji se tiču rješavanja pitanja od interesa za građane.

Odbornici BS-a nisu se osvrtali na kritike koalicionih kolega, a predsjednik opštine Rahman Husović pojasnio da je postupio u skladu sa zakonom.

On je istakao da je Opština Rožaje, prema njegovim saznanjima, jedina koja nije imala nijedno potpredsjedničko mjesto, te da će potpredsjednici dobiti posebne resore o kojima će brinuti. Dodao je i da koalicioni partneri treba da razgovaraju oko kadrovskih mjesta.

Koaliciona vlast stvorena po preporuci vrha BS-a

Podsjećamo, koalicija između BS-a, koja ima apsolutnu većinu u CD Rožaje, SD i DPS-a napravljena je po preporuci vrha partije.

Prema tadašnjim izjavama predstavnika novostvorene koalicije, zaživljavanje sporazuma vodi ka stvaranju boljih uslova za život građana, te da su nepomirljivi međupartijski stavovi prošlost.

Međutim, ocjena odbornika SD i DPS-a je da su predstavnici vlasti iz BS-a koaliciju shvatili samo kao paravan a da u suštini sve odluke donose u svom interesu.

Nakon preuzimanja vlasti na izborima 2014. godine, napravljena je koalicija između BS-a i SDP-a i tada su imenovana dva potpredsjednika, po jedan iz redova tih partija. Međutim, nakon raskida koalicije, potpredsjednik iz redova SDP-a je smijenjen, dok je njegov kolega iz BS-a dobio mjesto u kabinetu predsjednika stranke i potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića.