Saopštenje Stranke pravde i pomirenja: Hadžić više nije predsjednik SPP

0
1654

Demant SPP-a na tekst objavljen 18.05. Izvorno na portalu Vijesti u kojem su prema tvrdnjama iz te stranke „iznesene grube neistine na račun Stranke pravde i pomirenja“ prenosimo integralno.

Iako se već dva dana spekuliše oko pozicije Seida Hadžića unutar stranke kao i pozicije SPP-a na listi pokreta “Evrope sad” za predstojeće parlamentarne izbore, kao odgovoran politički subjekat nismo željeli izaći u javnost sa detaljima prije zvaničnog sastanka sa predstavnicima PES-a, koji se i desio jučer u prostorijama tog pokreta.

Nakon razgovora i upotpunjavanja međusobnih saznanja želimo upoznati javnost sa važnim činjenicama u vezi sa ovim slučajem.

Prije svega, želimo upoznati javnost da je Seid Hadžić, dosadašnji predsjednik stranke, nakon časne ponude ostatka predsjedništva, podnio ostavku na tu funkciju, a ista mu je jednoglasno i prihvaćena. Razlozi su grubo kršenje statuta stranke i djelovanje suprotno zaključcima i preporukama Predsjedništva stranke u dužem vremenskom periodu koje je kulminiralo u posljednjih mjesec dana sa obmanom Hadžića prema našoj stranci.

Naime, Seid Hadžić je suprotno odlukama predsjedništva SPP-a imenovao samog sebe za kandidata na listi Pokreta Evropa sad! dok je istovremeno obmanjivao predsjedništvo da je uopšte i imao kontakte sa rukovodstvom Evrope sad sa izgovorima kako u tom pokretu vlada vanredno stanje zbog ličnih nesuglasica i kako zbog takvog stanja nije moguće organizovati pregovore, do kojih nikada nije došlo s obzirom na činjenicu da je naš nadležni pregovarački tim iz istih bio isključen.

Nije nam jasno ko je izvor informacija koji je portalu Vijesti prenio da je Seid Hadžić od predsjedništva predložen za poziciju na listi PES ispred SPP-a jer je to gruba i notorna neistina.

Istina je sljedeća, sam Seid Hadžić je, vođen ranijim jednoglasnim dogovorom unutar stranke, predložio Hazbiju Kalača kao prvo ime koje treba da se nađe na listi za poslanika u Skupštini Crne Gore ispred SPP-a što je jednoglasno prihvaćeno uz izuzetak samog Kalača koji nije želio da se izjasni po tom pitanju. Naš počasni predsjednik je tu odluku ostavio predsjedništvu uz sugestiju da će poštovati bilo kakav dogovor koji se postigne.

Informacija koju ste prenijeli da su Seid Hadžić, Aldin Muratović i Dalila Nišić podnijeli ostavke jer navodno nije ispoštovana odluka predsjedništva o izboru Hadžića za nosioca ispred SPP-a jednostavno nije tačna što su svi navedeni i obrazložili u pisanim ostavkama dostavljenim stranci gdje se ni jednom riječju ne pominje taj fantomski  razlog koji je naveden u vašem tekstu.

Ono što je potrebno naglasiti je da je na sjednici Predsjedništva 16. maja, prije predaje liste DIK-u, a nakon saznanja da se Hadžić našao listi Pokreta Evropa sad!, pored prihvatanja ponude ostavke Hadžića, usvojena i odluka da Seid Hadžić ne predstavalja Stranku pravde i pomirenja na listi “Evrope sad”.

On, prema tvrdnjama čelnika PES, na toj listi nije ni kandidat “Evrope sad” što nas dovodi na zaključak da je Seid Hadžić grubim zloupotrebama funkcije koju je obavljao, svoju eventualnu poziciju poslanika u Skupštini Crne Gore stekao zloupotrebama i manipulacijama zarad ličnog interesa.

Naša trenutna saradnja sa pokretom “Evropa sad” kao i sa bilo kojim političkim subjektom u Crnoj Gori u prošlosti ili budućnosti nije i ne može biti motivisana ličnim niti partijskim, već isključivo širim društvenim interesima građana Crne Gore, u borbi za pravnu, pravednu, prosperitetnu, evroatlansku, nezavisnu Crnu Goru svih njenih građana u kojoj će i kolektiviteti i svi pojedinci uživati sva prava modernog civilizovanog društva sa što je moguće manje korupcije, diskriminacije, kriminala, nepotizma i svih ostalih pošasti savremenog društva.

Predsjedništvo SPP-a

1. Mesko Đurđević potpredsjednik stranke i predsjednik OO Pljevlja,

2. Arben Jakupi, potpredsjednik,

3. Sadat Dacić predsjednik Izvršnog odbora,

4. Mumin Halilović, predsjednik Nadzornog odbora,

5. Sajmon Klimenta, predsjednik Statutarnog suda,

6. Redžep Demić, generalni sekretar,

7. Mehmed Kalač, predsjednik OO SPP Rožaje,

8. Almir Muratović, predsjednik OO SPP Petnjica,

9. Admir Camić, predsjednik OO SPP Bijelo Polje,

10. Edin Duraković, predsjednik OO SPP Bar,

11. Admir Hasić, predsjednik OO SPP Ulcinj,

12. Armin Demić, portparol stranke,

13. Sedad Fetahović, predsjednik Mreže mladih SPP.