SAD naručuje od Fajzera 10 miliona doza lijeka protiv kovida

0
122

Američka vlada naručila je od laboratorija Fajzer 10 miliona doza lijeka protiv kovida za 5,29 milijarda dolara, što su odobrile zdravstvene vlasti, a predsjednik Džo Bajden tvrdi da će ih dijeliti besplatno.

Farmaceutska kompanija, koja prodaje vakcinu protiv virusa u saradnji s BioNTechom, predala je početkom sedmice zahtjev za hitno odobrenje tog dugo očekivanog lijeka koji se uzima jednostavno kod kuće prvih dana simptoma u slučaju zaraze.

“Čak i ako agencija tek treba dati zeleno svjetlo, odmah sam poduzeo mjere kako bi jamčio dovoljne količine ljekova za američko stanovništvo”, naglasio je Bajden u saopštenju.

Vlada preduzima “potrebno kako bi jamčila da će lijek biti lako dostupan i besplatan”, dodao je Bajden i insistirao na važnosti vakcinacije.

Antivirusni lijek, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma.

Ta su ispitivanja sprovedena među osobama koje imaju veliki rizik od razvoja teških slučajeva kovida-19.

Antivirusni ljekovi smanjuju sposobnost virusa da se replicira i tako usporava bolest. Oni predstavljaju ključnu nadopunu vakcini za zaštitu od kovida-19.

“Vakcinacija je i dalje najvažnije za zaštitu sebe i drugih i za zaustavljanje ove pandemije”, naglasio je američki ministar zdravstva Havijer Besera u odvojenom sapštenju. 

“Ali onima koji se razbole i prijete im teške posljedice, pilule bi mogle spasiti od odlaska u bolnicu”, dodao je.

Narudžbina Vašingtona predviđa 10 miliona doza lijeka, a prve će stići do kraja godine i u 2022.