Hadžić: Ukidanje garantovanih suma, direktan napad na dijasporu

0
509

Mislim da je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima kolateralna najavljenih mjera ukidanja garantovanih suma i da je išla u paketu sa svim ostalim institucijama, te da ovo ne razumijem kao direktni napad na dijasporu kako to određeni politički akteri populistički prezentuju u ovom trenutku, već kao još jednu ishitrenu i nedovoljno pripremljenu odluku, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seid Hadžić.

„Mi u Upravi nijesmo obaviješteni o ovom, niti smo konsultovani, a saznali smo iz medija. Koliko sam razumio u komunikaciji sa ministrom Radulovićem i kolegama iz Ministarstva vanjskih politika, da ni oni nisu niti konsultovani, niti obaviješteni o najavljenim mjerama. Što je vrlo pogrešno i takav način komunikacije neće dovesti do boljitka ni na jednom polju, ne ulazeći u namjere donosioca odluke”, pojasnio je Hadžić.

Moram istaći da sam iznenađen odlukom Vlade kojom se ukida obavezno, kaže Hadžić, budžetsko izdvajanje sredstava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

“Naša preporuka je išla u pravcu povećanja tih sredstava za sledeću godinu u odnosu na prethodnu, što je nominalno i prihvaćeno ali se odlukom o ukidanju zakonske osnove otvara prostor manipulacije i eventualne relativizacije u budućnosti. Nažalost, mislim da mi kao društvo još uvijek dijasporu ne doživljavamo kao strateškog partnera države, demografsku, naučnu, kulturološku, ekonomsku, sportsku…Bazu koja je izgrađena na teškim osnovama iseljavanja naših građana iz Crne Gore, ali čiji ogroman potencijal predstavlja neprocjenjivo blago u svakom smislu”, dodaje se u saopštenju.

Najveći direktni investitor, prema njegovim riječima, godinama taj doprinos premašuje pola mijarde eura, najsigurniji oslonac u krizama – pandemija Covid 19 je to praktično i “pokazala, sigurna baza reprezentativnog sporta i siguran bedem crnogorske države u svakom smislu zaslužuje bolji i suptilniji tretman svih nas u Crnoj Gori”.

“U narednim danima ćemo voditi niz razgovora sa najodgovornijim članovima Vlade sa ciljem prevazilaženja nastalog problema uz našu jasnu preporuku da se umjesto ukidanja obaveznog budžetskog izdvajanja sredstava taj nominalni iznos zakonski poveća”, zaključio je Hadžić.