U Petnjici upriličeno autorsko veče Ibrahima Hadžića

0
284

Piše: Božidar Proročić

Bihor i Bihorci su kroz svoju dugu istoriju dali neka od najznačajnih imena svoje književnosti. Nije bilo lako živjeti u Bihoru, oštrina gorštaka i surovost prirode najbolje je opisana kroz roman neponovljivog pripovjedača Ćamila Sijarića ,,Bihorci”. Zahvaljujući upornim radom i entizijazmu Mirsada Rastodera i ove godine su 12. jula svečano otvoren XII FESTIVAL PRIČE ”ZAVIČAJNE STAZE” BIHOR 2019. sa temom OSTATI ILI OTIĆI?

Scečano otvaranje je počelo u 18:30 sati u sali Skupštine opštine Petnjica. Bili su prisutni brojni gosti i umjetnici i stvaraoci iz cijelog regiona. Festival je iako u teškoj materijalnoj situaciji otvoren čime se očuvao duh Bihora i kratke priče. Iskreno vjerujem da ovako značajne manifestacije treba da imaju i punu i bolju podršku države i da se prepoznaju ovako značajni kulturni programi i sadržaji. U samom uvodu svečanog otvaranja održana je promocija zbornika ,,Bihorske sumnje” i multikulturnog časopisa ,,Kazivart” koji predstavlja jedan izuzeto značajan časopi o kulturi. poeziji, prozi, esejistic,poznatim i novim autorima. O časopisu i zborniku priča su govorili: Božidar Proročić, profesorka književnosti Ljerka Petković, magistar Dijana Tiganj dok je program sadržajno kvalitetno i neponovljivo vodila Selma Rastoder.

Nakon završene promocije časopisa za kulturu ,,Kazivart” i zbornika priča ,,Bihorske sumnje” najveću pažnju svih prisutnih izazvalo je gostovanje jednog od najvećih živih pjesnika, i intelektualaca, i istraživača  Ibrahima Hadžića koji je dugo godina bio urednik zlatne serije školskog programa nekadašnje Televizije Beograd a to najbolje pamte generacije osamdesetih. Njegov bogati stvaralački opus njegove pjesme i ,,Razgovor o meternjem jezku” bile su tema večeri. Moderator programa bila je poznata književnica Rebeka Čilović dok su o stvralaštvu ovog izuzetnog umjetnika govorili poznati intelektualci: Salko Luboder kulturni radnik, poštovani profesor dr. Draško Došljak a stihove je neponovljivo čitao Mirza Luboder. Na brojna pitanja je odgovarao uvaženi Ibrahim Hadžić i razgovor sa njim predstavlja posebnu draž ovog festivala. No moram i reći da mi se čini da ponekad olako zaboravljamo ovako značajne stvaraoce koji su sebe utkali u nit bogate kulturne baštine sjevera Crne Gore. Na kraju ove posjećene večeri Ibrahim Hadžić i njegov brat Ismet Hadžić uručili su svoja izdanja knjiga i umjetničku sliku ,,Redžepagića kula” opštini Petnica. U ime opštine Petnica donaciju je primio gospodin gradonačelnik Samir Agović koji se zahvalio na ovoj vrijednoj donaciji i doprinosu Ibrahima i Ismeta Hadžiću očuvanju najvećih kulturnih vrijednosti.