Rožaje dobija novi turistički kompleks

0
769

Turistički kompleks „Jela”, čija vrijednost iznosi oko 2,5 miliona eura, koji se gradi na oko 7,5 hiljada kvadrata u srcu šumskog kompleksa u mjestu Crnja, nadomak Rožaja, najvjerovatnije će prve goste dočekati u avgustu. Prema riječima vlasnika budućeg etno sela Muamera Dedeića, planirano je da objekat bude otvoren već u junu.
– S obzirom na to da smo završili blizu 90 odsto radova, planiramo da kompleks pustimo u rad u junu – kaže Dedeić.
Ovaj kompleks činiće selo s hotelom i kongresnom salom, spa centrom i restoranom, pet apartmana, kao i bungalovi i kuće sa oko 60 soba. U okviru sela smješteni su i sportski tereni- fudbalski stadion, teniski tereni, košarkaški tereni, trim staze, staze za šetanje, dok će notu avanturizma kompleksu dati indijansko selo sa osmatračnicom. Svi segmenti su rađeni od drveta i kamena.
– Sagradili smo restoran od prirodnih materijala sa pratećim objektima u okviru kojih će raditi dječji zabavni park. Uvjeren sam da je ova investicija isplativa s obzirom na to da se nalazi na tromeđi pa očekujemo posjetu turista iz naše zemlje, Srbije, sa Kosova i iz Albanije – kaže Dedeić.
Njegova firma,,Jela komerc’’, koja se bavi proizvodnjom i izvozom drvenih kuća, uveliko radi na pripremama za pokretanje pogona fabrike za izradu peleta.

-Fabrika za proizvodnju peleta treba da startuje najdalje za tri mjeseca tako da ćemo našim proizvodom obezbijediti 80 odsto potreba grijanja za etno selo, dok ćemo oko 20 odsto kilovati obezbijediti iz solarnih panela… Devedeset odsto potreba pokrivaćemo iz obnovljivih izvora energije. Solarnu energiju ćemo koristiti za rasvjetu u indijanskom selu – objašnjava Dedeić.
Etno selo „Jela’” će u velikoj mjeri poboljšati turističku ponudu Rožaja. Dedeić smatra da će ovaj kompleks opštinu vratiti u vrijeme prije 90-ih godina kada je u Rožajama cvjetao turizam.
– Sjećam se vremena kada je Rožaje bilo prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj su boravili gosti iz regiona. Od 90-ih godina naovamo turizam je ovdje potpuno zamro. Želja mi je da pomognem ovoj sredini da ponovo pokrene turističku ponudu. Uvjeren sam da će nas ovaj kompleks svrstati među kvalitetne turstičke destinacije sa kvalitetnom ponudom, pa vjerujem da ćemo ubuduće imati još ovakvih investicija – kazao je Dedeić, naglašavajući da je putna infrastruktura ključni segment za kvalitetan razvoj turizma.Kaže da će izgradnjom zaobilaznice oko grada turisti na najlakši način moći da dožu u etno selo. Naglašava da će u etno selu posao naći od 20 do 30 osoba, a da će povećanjem kapaciteta biti posla za mnogo više ljudi.

Piše: Vera Ratković- Dan