Raskid ugovora sa turskom firmom Sancakli Mobilya

0
954

Uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom Montenegro Wood Sancakli Mobilya, koja je kupila, odnosno zakupila dijelove nekadašnjeg rožajskog Gornjeg Ibra, postoje, saopštio je bivši predsjednik Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

“Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma se obavezala da uloži određeni iznos u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika. Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora”, rekao je Vujović Pobjedi.

On smatra da je neophodno angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na terenu i predložio mjere u skladu sa ugovorom, kako bi sve bilo u zakonskim okvirima.

Firma Montenegro Wood Sancakli Mobilya je potpisala ugovor o zakupu pogona za proizvodnju panel ploče i postala vlasnik objekta lamelirnice, dijela imovine rožajskog drvoprerađivača. Ugovorom za pogon panela, koji važi sedam godina, bilo je predviđeno da zakupac obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira. Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz.

Iako je postojalo obećanje da će se i u tom pogonu otvoriti veći broj radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika. Kompletan furnir koji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj.

Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora. Prema ugovoru bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4,5 miliona EUR i da u naredne tri godine, odnosno do prošle, zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49.

Međutim, nije poštovana nijedna stavka ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, niti je zaposlen i jedan radnik.

Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja.