Premijer: Za razvoj države ključan je razvoj sjevera

0
318

Vlada Crne Gore svakodnevno je fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana posebno na sjeveru zemlje, saopšteno je u Gusinju na sastanku premijera Duška Markovića i lokalnog rukovodstva s predsjednicom Opštine Anelom Čekić na čelu.

Podsjetio je da je iz Kapitalnog budžeta najviše opredijeljeno za sjever te da nema razvoja bez unapređenja infrastrukture. Marković je naveo da će najmanje razvijenim opštinama, među njima i Gusinju, biti opredijeljeno više novca iz budžeta i u tom kontekstu istakao novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno da opština i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u brzom roku riješe problem planske dokumentacije u Gusinju jer je to uslov daljeg razvoja opštine, novih projekata među kojima je i školsko-sportska sala vrijedna skoro tri miliona eura.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade i predsjednica opštine svečano će otvoriti opštinski administrativni centar od preko 1.000 kvadrata koji je koštao više od 1,2 miliona eura. Najveći dio novca, 1,1 milion eura, obezbijedila je Vlada Crne Gore, a ostatak Fondacija „Gusinje“ i crnogorski iseljenici iz SAD, i opština Gusinje. Nova zgrada obezbijediće bolje uslove za rad zaposlenih odnosno bolju uslugu građanima što je jedan od prioriteta u procesu reforme javne uprave.