Rakočević: Najbolje rješenje politička vlada čiji je stožer DPS

0
169

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević smatra da bi najbolje rješenje za izlazak iz političke krize bilo formiranje političke vlade, čiji bi stožer bio DPS formiranu od partija koje baštine evropske vrijednosti.

On je, nakon sastanka proevropskih partija sa ambasadorima SAD-a i zemalja članica Evropske unije (EU), kazao da ne čudi zabrinutost evropskih partnera i svih kojima je stalo do evropske i evroatlantske budućnosti Crne Gore.

– Ako samo analizirate ponašanje opozicije koja je poslije 30. avgusta završila u manjini i da je taj sastanak održan u ovom formatu, vidjećete potrebu partnera da razgovaraju sa onima za koje smatraju da su odgovorni partneri. Imamo veliku šansu da postanemo prva naredna članica EU, a za to treba da ispunimo zadatke. Crna Gora permanentno posustaje zbog lošeg i neodgovornog rada prethodne dvije vlade koje su smijenjene – rekao je Rakočević u intervjuu za TVCG.

Na pitanje kako će međunarodni partneri gledati na Vladu ukoliko nju budu činili pobjednici izbora 30. avgusta 2020. godine, on je rekao da na sastanku nije bilo tako iznijansiranih i konkretnih poruka.

– Međutim, podsjećam na stavove Tonina Picule, Vladimira Bilčika i Stejt departmenta koji su jasno rekli sa kim se može formirati izvršna vlast. Ambasadori su bili voljni da čuju kako mi mislimo da izađemo iz ove situacije. I bili smo voljni da prezentiramo kako vidimo stanje u Crnoj Gori i kako vidimo izlazak iz krize – dodao je Rakočević.

Smatra da bi najbolje rješenje bilo za Crnu Goru formiranjem političke vlade koja bi se sastojala od partija koje baštine evropske vrijednosti.

– Stožer te Vlade bi bio DPS. To bi bilo najbolje rješenje – poručio je Rakočević.

Političku vladu, kako kaže, trebalo bi formirati nakon izbora.

– A do izbora treba oformiti tehničku vladu koja bi pripremila izbore u koje niko ne bi imao sumnje. Nakon toga treba da formiramo ozbiljnu vladu koja treba da se bavi sanacijom problema koje u nasljeđe ostavljaju vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića – naglasio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, većina od 30. avgusta je pokazala koliko zna, koliko je kadra i dobronamjerna da dalje integriše Crnu Goru u EU. Ta njihova sposobnost se, podsjeća, završila glasanjem o nepovjerenju.

– Takva većina ne bi donijela ništa dobro za Crnu Goru. Štaviše, međunarodni partneri u svojim brojnim saopštenjima to iznose kao svoje stavove. Dobro bi bilo da što prije dođemo do jake političke vlade. Ako je to najbolje odraditi poslije izbora – onda treba da se organizuju vanredni.