RADONČIĆ: U Bosni neće biti trećeg etinteta po cijeni rata

0
206

U Bosni i Hercegovini proteklih dana su velike tenzije zbog izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da RS želi što veću autonomiju, a da bi treći entitet stabilizovao BiH.

Povodom toga večeras se oglasio lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić koji je Dodiku poručio da neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH.

“Ja mu kažem, ako dođe u Sarajevo neka u svojim koferima u Banja Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH. Mi jesmo za kompromis, mi jesmo za dogovor, mi jesmo da se razgovara sa svakim i mi znamo da razgovaramo, ali svako mora znati gdje postoje linije ispod kojih nismo silazili ni 1992. godine niti ćemo to raditi sad”, poručio je Radončić na večerašnjem skupu njegove stranke.

Podsjetimo, Dodik je nedavno izjavio da RS želi što veću autonomiju i povratak nadležnosti koje je imala Dejtonskim sporazumom.

“To nije nejasan niti nefer politički cilj. Ako Republika Srpska ostvari cilj, nema namjeru izlaziti iz BiH”, dodao je on u intervjuu za Večernji list.

Prema njegovim riječima, fer je da se Hrvati osjećaju svoji na svome, što bi im garantovao treći entitet.

“Zašto to Hrvati nemaju, treba jasno reći, krivi su tadašnji hrvatski predstavnici. Prije svega iz Zagreba. Iz meni nerazumljivih razloga pristali su integrisati se u nešto što je danas Hrvatima u BiH veliki problem”, ocijenio je Dodik.