PSI LUTALICE PATROLIRAJU ULICAMA ROŽAJA

0
550

Piše:Ardin Kuč

Više od godinu dana stanovnici Rožaja žive pod prismotrom pasa lutalica, koji se nesmetano i u čoporu kreću duž glavnih i sporednih ulica ovog grada. Kako su psi lutalice napušteni i izgladnjeli, predstavljaju opasnost po život i tijelo pješaka, posebno djece. Mnogi sugrađani su u nemogućnosti preskočiti kućni prag, zadovoljiti svakodnevne potrebe, jer se danonoćno na ulicama i trotoarima grada nalaze psi lutalice.
Problem pasa lutalica u ovom gradu je eskalirao u posljednjih dva, tri mjeseca, jer su postali sastavni dio svakodnevice građana. Pse lutalice je moguće primijetiti svakog jutra u užem jezgru grada, čije prisustvo onemogućava pristup državnim organima, poslovnicama, ulazima zgrada, čime je ugroženo slobodno kretanje građana. Posebno je ugrožena sloboda kretanja djece i njihovih roditelja, koji zbog prijeteće opasnosti od ujeda i napada psa lutalice, ne mogu izvoditi svoju djecu u šetnju i do obližnjih dječijih igrališta.

Prema navodima pojedinih građana, prosjaci romske populacije iz Berana, naselje Talum, dovode u posljednje vrijeme određen broj pasa lutalica sa sobom u ovaj grad. Inače je poznato da je naselje Talum u Beranama prepušteno samo sebi, kada su u pitanju psi lutalice, uprkos činjenici da je lokalna samouprava Berana preko svog organa d.o.o. „Komunalno“ još 2015. godine otvorila Azil za pse, u cilju zbrinjavanja ovih napuštenih životinja.
Shodno čl. 18, st. 25 Statuta Opštine Rožaje, opština uređuje način postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama, obezbjeđuje uslove za njihovo zbrinjavanje i sprovodi mjere kontrole njihovog razmnožavanja. U istom članu Statuta Opštine stoji da Opština organizuje i sprovodi mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.
Dakle, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine, neophodno je da Opština Rožaje preko svojih nadležnih organa što prije krene u izgradnju Azila za pse, stavi u pripravnost šintersku službu i preduzme sve neophodne radnje s ciljem zbrinjavanja i sklanjanja sa ulica pasa lutalica.