Nurković najavio otpuštanje radnika

0
759

Opština Rožaje kritikovana je zbog povećanja broja zaposlenih. Prema podacima koje je prije nekoliko mjeseci saopštio Institut alternativa, Opština Rožaje koja je, uprkos tome što je potpisala ugovor o reprogramu poreskog duga, od 2014. do 2017. godine zaposlila 189 osoba, pa je brojka skočila na iznad 400 zaposlenih.

Predsjednik opštine Ejup Nurković potvrdio je da je prethodnog ponedjeljka kontrolisao rad zaposlenih. Kako objašnjava, sve u cilju poboljšanja radne discipline.

„Bio sam prinuđen da to uradim jer se od početka kampanje za lokalne izbore, dok nije konstituisana lokalna vlast, osjećalo „opuštanje dijela zaposlenih koji su kasnili na posao, ali i u toku radnog dana često boravili van radnih prostorija, u okolnim ugostiteljskim objektima. To je nedopustivo.

Uskoro ćemo pristupiti izradi nove organizacione šeme lokalne uprave koja će podrazumijevati i novu sistematizaciju radnih mjesta, što će neminovno podrazumijevati i otpuštanje dijela zaposlenih. Dakle, i ove mjere koje preduzimamo ovih dana su usmjerene u tom pravcu objasnio je Nurković.

On je kazao da je jedan od važnijih problema sa kojim se suočava lokalna uprava -kašnjenje isplate zarada. Po tom osnovu, odnosno po osnovu bruto zarada zaposlenih, obaveze na 21. jul iznose 1.984.566 eura. rekao je Između ostaloga Nurković.

On je dodao da će prvi zadatak nove vlasti biti da se konsoliduje finansijsko stanje lokalne uprave, čime bi se stvorili uslovi za isplatu zaostalih zarada saposlenima.

Sa druge strane zaposleni su ogorčeni, ali ne smiju javno da govore, jer, kako kažu, boje se otkaza. Situacija je više nego alramntna, a kako naglašavaju, za sada se rješenje ne nazire. Mnogi od zaposlenih su prinuđeni da rade i dodatne poslove u ugostiteljskim objektima kako bi mogli da zarade neki euro i prehrane porodicu.

“Moramo i tako da se dovijamo. To je jedini način da zaradimo neki euro. Pomaže i dijaspora koliko može. Situacija je loša”, tvrdi jedan od zaposlenih.

Sagovornik ističe da su mnogi zabrinuti za svoja radna mjesta zbog najavljene sistematizacije, dok na platnom spisku Opštine Rožaje ima i onih koji su na privremenom radu u inostranstvu.