Prva polovina maja jedna od najhladnijih od 1949

0
345

Prva polovina maja biće jedna od najhladnijih od 1949. godine, izjavio je profesor Klimatologije na Univerzitetu Crne Gore Dragan Burić.

Burić kaže da je u većini gradova već palo oko 50 odsto kiše više od majskog prosjeka, ali da ipak nijesu oboreni rekordi.

“Vrijeme nije uobičajeno za ovaj period godine, ali se nije desilo ništa što već nijesmo imali. Drugim riječima, u maju i generalno tokom proljeća vrijeme je u Crnoj Gori prilično promjenljivo, odnosno imamo izraženu smjenu lijepog i ružnog vremena. Tako će prva polovina maja ove godine ponijeti epitet ružnog vremena, uglavnom”, kazao je Burić i naveo da nas ljepše, sunčanije i toplije vrijeme, očekuje tokom sljedećeg vikenda i posljednje dekade maja.

A što se snijega tiče, viši planinski predjeli na sjeveru države, iznad 1400-1500 m, imaju u prosjeku oko dva dana u maju sa formiranim sniježnim pokrivačem.

“Tako da ni pojava snijega za pomenute visine nije neuobičajena  za ovaj period godine. Na Žabljaku, snijeg zna da pada i tokom juna mjeseca, istina veoma rijetko”, kazao je Burić.