Ideje Rožajskih gimnazijalaca među prvim na berzi

0
373

U amfiteatru UDG-a je 9. maja 2019. organizovana deveta Berza preduzetničkih ideja koju, tradicionalno na Dan Evrope, organizuje Univerzitet Donja Gorica. Sa povećanim interesovanjem studenata da prezentuju svoje ideje, ali i privrednika da iste otkupe, upućena je poruka o buđenju preduzetničke sposobnosti studenata u Crnoj Gori. Predstavljajući svoje inovativne ideje, studenti/srednjoškolci – budući preduzetnici, imali su priliku da direktno sa privrednicima razgovaraju o realizaciji svojih ideja. Većina prezentovanih ideja bila je u segmentu razvoja informacionih tehnologija i usluga, ali i proizvodnje, pogotovo u sektoru poljoprivrede.

Od 65 koje su pristigle na objavljeni konkurs, ukupno 42 preduzetničke ideje studenata Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta Crne Gore, studenata iz Švedske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i srednjoškolaca iz više gradova Crne Gore, predstavljene su na Berzi preduzetničkih ideja, koja je održana na Univerzitetu Donja Gorica Na strani „ponude“ se mogu naći biznis ideje, koje mogu licitirati kompanije i institucije kao predstavnici “potražnje“. Na osnovu kvaliteta ideje na strani „ponude“ našla se ideja bivšeg učenika Gimnazije „30. septembar“ a sada apsolventa na specijalističkim studijama Eldina Kurpejovića, i gimnazijalaca Vedada Selmanovića i Edvina Medunjanina pod nazivom „You Want Me – You Goat Me“ koju je na licitaciji otkupila kompanija VOLI. Između ostalog u top 30 ideja našla se i ideja Edvina Medunjanina i Eldina Kurpejovića pod nazivom „Routetrip“ koju je otkupio Glavni grad Podgorica.
Za otkup prezentovanih studentskih biznis ideja, nakon održane licitacije, privrednici su izdvojili ukupno 12.600 EUR. Za neke od učesnika, dobijeni novac predstavlja prvi kapital za realizaciju njihovih ideja. Sve ideje koje nisu naišle na interesovanje privrednika, Univerzitet Donja Gorica podržao je sa iznosom od po 50 EUR, kao podstrek za nastavak preduzetničkih aktivnosti.
U licitaciji za najbolje ideje, na strani ponude, učestvovalo je oko 25 kompanija i institucija, među kojima: NLB Montenegro Banka, Societe Generale Banka, Nall International, Goranović – Mesna industrija, Com Trade, Glavni Grad – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, Cungu&Co, Zetagradnja, Filan Company, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nikšićka Pivara, Delta Generali, Čelebić, Prva Banka Crne Gore, Nimont, Krušo Gradnja, Komisija za hartije od vrijednosti Crne Gore, Fondacija 308, Udruženje ekonomista i menadžera Crne Gore, Montenegro Biznis Alijansa, Kopirnica Nice Copy, MontePass, Studentski biznis centar.

U gimnaziji uspjehom radi Klub mladih preduzetnika sa mentorom Muhamedom Šaljićem.