Prodavali lažne diplome: Uhapšeno deset dekana i profesora

0
1704

Akcija je sprovedena na području Travnika,Brčkog, Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice i Mostara.

Po pisanju sarajevskog Avaza, privedeni su dekani i profesori visokoškolskih ustanova – Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić i Ljubiša Todorović.

SIPA je navela da će svi uhapšeni biti sprovedeni na ispitivanje i kriminalističku obradu, poslije čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilašva Bosne i Hercegovine.

„Prilikom pretresa do sada je oduzeto 165.000 maraka (oko 84.600 eura), poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela“, istakli su iz SIPA.

Uhapšeni se terete za krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, pranje novca, za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

U tekstu Avaza se navodi da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi.

„Sve su snimili i dokumentovali. Radi se o više od pedeset lažnih diploma koje su izdali“, naveo je Avaz.

Lažne diplome su, kako piše, dobila i tri prikrivena istražitelja koja su s lažnim identitetima upisali fakultete i razotkrila organizaciju.