Predsjednik Opštine Rožaje boravio u radnoj posjeti Republici Turskoj

0
375

Na poziv gradonačelnika pobratimskog grada Kirklarelija, Mehmeta Siyam Kešimoglua, predsjednik Opštine Rožaje, Rahman Husović boravio je sa saradnicima u radnoj posjeti R.Turskoj.U pratnji predsjednika Husovića bili su direktor DOO „Vodvod i kanalizacija“ Rožaje Senad Mujević, sekretar Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Ismet Hadžić i šef Kabineta predsjednika Opštine, Emir Kuč.U toku prvog dana posjete, u Istanbulu, upriličen je sastanak sa dr Šafak Bašom, zamjenikom generalnog direktora za vode i otpadne vode Istanbula „ISKI“. Predsjednik Husović je istakao dobre i prijateljske odnose koje naša opština i država imaju sa Turskom.Tokom razgovora, delegacija lokalne samouprave predstavila je resurse i potencijale sa kojima Rožaje raspolaže, te izazove i aktivnosti koje se sprovode u oblasti unapređenja sistema vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama. Dr Šafak Baša je izrazio zadovoljstvo zbog susreta. On je istakao da ima posebne emocije i simpatije prema Crnoj Gori.

U cilju pružanja podrške našoj opštini u novembru će biti potpisn protokol o saradnji između ISKI i DOO„Vodovod i kanalizacija“ Rožaje – čime će Rožaje postati prva opština u Crnoj Gori koja ima formalnu saradnju sa tom turskom firmom koja je u državnom vlasništvu a koja ima sličnu saradnju sa još 70 evropskih država. protokol o saradnji će biti polazna osnova za pružanje tehničke i materijlane pomoći Rožajama.Riječ je o jednom od najvećih preduzeća u Istanbulu, koje opslužuje preko 15 miliona ljudi sa godišnjim budžetom od oko milijardu dolara.Tom sastanku su prisustvovali i generalni konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u Republici Turskoj, Branislav Karadžić i potpredsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Bedri Gul Muković.U okviru radnog susreta, organizovan je i studijski obilazak kompanije ISKI tokom kojeg su prezentirani primjeri dobre prakse u sistemu vodosnabdijevanja.

Drugog dana posjete, članovi rožajske delegacije bili su gosti na otvaranju 29. Međunarodnog festivala kulture u Kirklarelilju. Ističući zadovoljstvo zbog susreta sa rukovodstvom pobratimskog grada naglašena je potreba za jačanjem saradnje u oblasti ekonomije i kulture.Prilikom posjete R.Turskoj predsjednik Husović se susreo sa predsjednikom i potpredsjednikom Udruženja Turska Bosna Sandžak – Muhamedom Sancaktarom i Hilmijem Erdemom, te članovima tog udruženja.

U toku prijateljskog sastanka predstavljene su aktivnosti i rezultati rada Udruženja Turska Bosna Sandžak koje ima tradiciju djelovanja na polju obrazovanja, humanitarnog rada i kulture. Sagovornici su zajednički zaključili da postoji otvoren prostor za saradnju u mnogim društvenim sferama koje povezuju rožajsku opštinu sa tim udruženjem.