Preispitivanje prijateljstva

0
594

Mnoge studije kažu da prijateljstva imaju veliki uticaj na fizičko i emocionalno zdravlje osobe. Dobri prijatelji su oni sa kojima mogu da se podijele i lijepe i loše stvari, koji će biti tu da vam pomognu ili da se uz njih zabavite. U našem jeziku često se pravi razlika između druga i prijatelja, želeći da se naglasi važnost jedinstvenog odnosa između dvoje ljudi. A kvalitet odnosa koji gradite sa prijateljima bitniji je od broja prijateljstava koja imate.

Djeluje kao da prijateljstva ne mogu nikada biti loša po vas ali postoje situacije, kada te odnose treba preispitati. Ann Smith, autor i savjetnik za međuljudske odnose, navodi nekoliko slučajeva loših prijateljstava:

Oni vas ne poštuju

Zadirkivanje je sasvim normalno među prijateljima, ali kada vas prijatelj konstantno kritikuje i nipodaštava, to više nije prijateljstvo koje će pospješiti vaše emocionalno zdravlje. Žaoke vašeg prijatelja često pokušavaju da umanje vašu važnost u tom odnosu, još je gore kada vam to radi u javnosti. Rešenje je da kažete svom prijatelju da želite da se prema vama odnosi sa poštovanjem, a zatim mu dajte vremena da promijeni svoje ponašanje. Ukoliko njegov odgovor na to bude samo još jedna u nizu kritika, odustanite od prijateljstva.

Oni nisu od povjerenja

Krug povjerljivih prijatelja obično čini mala grupa ljudi. Pored takvih prijatelja, većina ima i one sa kojima održava površne odnose, sa kojima ne dijeli i koji sa njima ne dijele svoje tajne i duboko lična razmišljanja. Ponekad se desi da prijatelj iznevjeri vaše povjerenje, tada, u zavisnosti koliko vas je to povrijedilo, morate donijeti odluku, da li vrijedi oprostiti ili će to postati jedno od površnih prijateljstava.

Oni koji u vama bude najgore

Ponekad vas u emocionalnom razvoju vaši stari prijatelji ne prate u stopu. Možda vas savjetuju da napustite vezu pre nego što ste i pokušali da popravite ono što u njoj ne štima, ili je za njih rešenje problema alkohol i izlazak, ili predlažu plastičnu opreraciju kako biste podigli samopouzdanje. Okrenite se ljudima koji će pozitivnije i zdravije uticati na vaše emocionalno i mentalno zdravlje.

Oni vas konstantno razočaravaju

Kada sa prijateljem napravite dogovor da se vidite i dobro ispričate, a on potom dovede svog prijatelja, ume da iznervira, ali ćete najvjerovatnije preći preko toga. Kada se dogovorite da posetite koncert vašeg omiljenog benda, a prijatelj povede devojku ili prijateljica dečka, i to ćete im oprostiti. Ako pozajme novac od vas, kupe sebi nešto lijepo, a zatim zaborave da vam vrate pare, tad ćete morati sa njima da popričate. Ukoliko se ovakve situacije konstantno ponavljaju, nemojte se previše nadati da će se ta osoba promijeniti u bližoj budućnosti, okrenite se pažljivijim i pouzdanijim ljudima.

Oni vaše potreba stavljaju u drugi plan

Ukoliko vremenom shvatite da ste u odnosu sa vašim prijateljem, vi ti koji se dajete više, i da su vaše potrebe rijetko u prvom planu, vrijeme je da sa njim popričate. Ukoliko se ni nakon razgovora ništa ne promijeni, na vama je da odlučite da li ćete ostati u ’jednosmjernom’ prijateljstvu ili ćete napustiti takav odnos.

Oni ne poštuju vašeg partnera, decu ili porodicu

Ljudi često pronalaze ventil u priči sa prijateljem o svojim voljenima, žele da se požale i da ih neko sasluša i podrži. Problem je kada vaš prijatelj razvije antipatiju prema vašem partneru ili porodici na osnovu vaše priče. Oni naknadno mogu da utiču svojim stavovima na veze koje imate u svom životu. Ukoliko se prijatelj protivi vezi u kojoj ste, potrebno je da utvrdite odakle tačno dolaze njegovi negativni komentari. Ako je njihov uzrok ljubomora, nesigurnost ili čista pakost, dajte prioritet vezi sa partnerom i okrenite se prijateljima koji vas podržavaju.