Poezija Murata Ćorovića

0
3

Prof. dr Draško Došljak

Centar za kulturu iz Bijelog Polja izdavač je zbirke pjesama pod nazivom „Bez maske“ autora Murata Ćorovića. Mnoge od pjesama koje su u sadržaju ove zbirke, čitaoci su bili u prilici da upoznaju na stranicama raznih listova i časopisa, prije svih, „Bjelopoljskih novina“ i „Mozaika“, a sada su ovdje našle svoje novo stanište.

Murat Ćorović (1942 – Ivanje, opština Bijelo Polje) nakon desetogodišnjeg učiteljovanja u rodnom kraju svoju profesionalnu karijeru je nastavio kao novinar i urednik lokalnih „Bjelopoljskih novina“, a od 2004. godine je osnivač i urednik časopisa „Mozaika“. Autor je dvije knjige „ Varničenja“ (izbor aforizama) i „Čovjek i vrijeme“.

U uvodniku ove zbirke, koja je i tehnički izvanredno opremljena, autor Ćorović ističe: „Poeziju inače ne doživljavam kao eho puke stvarnosti i glas ogoljene logike, niti kao zadati cilj i projekat. Riječ je o prefinjenom, suptilnom dijelu svijesti i čovjekove duše, o nepomućenom izrazu osjećanja. Dobra pjesma sadrži poruku, služi životu i razumljiva je“.

Četrdeset i tri Ćorovićeve pjesme su dio sljedećih ciklusa: „Crna Gora“, „Putem pravde“, „Limu“, „Kolone“, i „Ko smo“.
„Ova zbirka“ – ističe recenzent Borislav Jovanović – „koliko god po svom stilskom ustrojstvu izgledala prostodušna, velikodušna je po skoro antologijskom rječniku ironičnog konteksta kojima se imenuju tipovi i pojave nemorala kao standarda. Naglašavaju, nemilice. Njihovom nabrajanju kao da nema kraja, niti u stvarnom, niti u žargonskom, niti u sinonimnom i satiričnom značenju. Niti u lingvističkom porijeklu. Na tom refrenskom ponavljanju onog što je najgore u ljudima i njihovim masovnim nesojlucima pisac insistira ne bi li svoje jade što više apostrofirao“.
U prvom ciklusu ove zbirke, Murat Ćorović pjeva o Crnoj Gori. To su pjesme koje su nastajale od 2001. godine do objavljivanja ove knjige. U pjesmi „Ima jedna država“, Ćorović pjeva:

„Ima na ovoj planeti
Jedna država
Stara, prastara.
Zapamtila i kralja
I cara
I toj državi jednostavno,
Zabranjuju da bude država.
Vode se polemike
Iscrpljujuće, duge,
Da ljudi te države
Budu narod
Države druge“.

U ovom tonu je i još nekoliko pjesama ovoga ciklusa („Crna Gora“, „Pozdrav iz Sidneja“, „Crnogorska unija“), a tu su i one u kojima Ćorović pjeva o tegobnosti življenja na ovim prostorima.
Poezija Murata Ćorovića „fokusirana je u cjelini“, kako Borislav Jovanović piše, „na etičku dimenziju postojanja. I naravno na patriotizam bez zavičajnih, odnosno, lokalnih granica. Na sopstveno iskustvo i veliku potrebu ispovijesti koja ovom knjigom odzvanja kao lelečnica nad apokaliptičnim gubljenjem čovječnosti“:
Nekoliko pjesama u ovoj zbirci pjevaju o Limu („Limu“, „Lim i mi“, „Za Lim“ i „Apsurdi Lima“), čime se Murat Ćorović učlanio u Limopis na lirski način: „Oglasi se,/ Vodo ponosita,/ Čarobnim svojim govorom…“.

Murat Ćorović se oglasio zbirkom pjesama koja nosi svoje poruke i u kojoj, „bez maske“, u strofe meće ljepotu, tuge i opomene našega društva. To je i uloga poezije!