Počela izborna tišina

0
159

Izborna tišina uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Podgorici i 13 opština počela je u ponoć, a glasačko pravo ima oko 350 hiljada građana.

Osim u Podgorici izbori će biti održani u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

U Glavnom gradu u izbornoj trci biće osam lista.

Žrebanjem je utvrđeno da će na prvom mjestu biti lista “SNP-Temeljno za Podgoricu – mr Nebojša Vuksanović”, na drugom “Svetosavska srpska lista – Saberimo se za Nemanjin grad-mr Mirko Rmandić”, dok će na glasačkom listiću pod brojem tri biti lista “Evropa sad!Za Podgoricu” pokreta Evropa sad.

Na četvrtom mjestu je lista “Idemo ljudi” koji čini koalicija Demokrate-Ujedinjena-Demos, a peta “Demokratski front – za budućnost Podgorice” koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.

Na izborima učestvuju liste “Može Podgorica-Ovo je naš grad!” koju čine URA, Civis i Albanska alternativa i “Preokret” pokreta Preokret.

U izboirnoj trci je i lista “Svi za naš grad – dr Ivan Vuković” koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Građanska inicijativa “21. maj”, Demokratska unija Albanaca, Bošnjačka stranka, Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Prema podacima MUP-a, najviše glasača je u Glavnom gradu, 143.523, u Baru 39.854, Bijelom Polju 39.469, Pljevljima 24.592, a u Rožajama 22.806.

U Budvi ima 18.783 glasača, Danilovgradu 13.179, Zeti 12.524, Tivtu 11.993, Plavu 9.364, Kolašinu 6.097.

Na Žabljaku biračko pravo ima 3.031 građanin, Plužinama 2.382, Šavniku 1.968.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

MUP je ranije saopštio da uvid u birački spisak glasač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

U Podgorici se to pravo može ostvariti od osam do 17 sati.

“Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je MUP, uoči održavanja lokalnih izbora, oformilo „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem mjestu glasa”, navode iz MUP-a.

Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

„Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana od osam do 20 sati, a 23. oktobra (na dan izbora) od sedam do 20 sati.

“Građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces”, kaže se u saopštenju.