Otvoren terminal 2

0
493

Premijer Duško Marković otvorio je danas novoizgrađeni Terminal 2 Aerodroma Tivat i naveo da ta investicija predstavlja neophodan odgovor na infrastrukturno zagušenje aerodroma, koje je posljedica intenzivnog turističkog rasta i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru.

On smatra da je saradnja Vlade i Menadžmenta Aerodroma Crne Gore (ACG) primjer koji treba da slijede i drugi u državi.

„Investicija koja danas otpočinje testni rad, predstavlja hitan i neophodan odgovor na ozbiljno infrastrukturno zagušenje tivatskog aerodroma koje je posljedica intenzivnog turističkog rasta i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru“, kazao je Marković.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Menadžment Aerodroma predložio je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Vladi da se u Tivtu i Podgorici izgrade dodatni objekti koji za kraće vrijeme mogu obezbijediti elementarni komfor putnicima i funkcionalnost aerodromskim službama, naročito tokom turističke sezone.

Kako je naveo Marković, Vlada je to prihvatila i u ovaj objekat uloženo je oko 3,5 miliona eura.

„Za objekat koji će se graditi u Podgorici, Aerodromi uz saglasnost Vlade treba da izdvoje još oko dva miliona eura. Sadržaj i kvalitet onoga čemu danas svjedočimo već je postavio određene standarde i za druge kompanije koje u Crnoj Gori upravljaju resursima i infrastrukturom od javnog interesa“, rekao je Marković.

Govoreći o prednostima koje će biti ostvarene ulaganjima u Aerodrome, Marković je rekao da povezanost Crne Gore sa evropskim metropolama, pored daljeg unapređenja dostupnosti države kao turističke destinacije, ima dimenziju i kroz bolje veze sa građanima koji su otišli u inostranstvo da rade ili da se školuju.

„Direktne linije do Beča, Rima, Frankfurta, Ljubljane, Beograda, Istanbula, Moskve, Ciriha i Stokholma, važne su za očuvanje veza sa njima“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je proteklih godina mnogo učinjeno da avio-prevoz ne bude samo privilegija bogatih ljudi.

„S ponosom se najavljuje skori početak rada Lufthansinih linija prema našim aerodromima, ali ništa manje važna je raspoloživost brojnih jeftinih letova do zapadnoevropskih gradova. Naša evropska integracija zasniva se i razvija na mobilnosti, slobodi kretanja i ekonomskoj razmjeni. Zato su naši aerodromi nezaobilazni i na tom putu“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, potreba ubrzanog ekonomskog razvoja Crne Gore podrazumijeva razvoj ukupne infrastrukture, a jedan od prvih zadataka je razvoj i puna valorizacija aerodroma.

„Razvojne prilike se ne čekaju, niti se šanse ponavljaju. Uspjeh u vazdušnom saobraćaju ne smije da zakloni pogled na izazove u ostalim segmentima saobraćaja. Posebno kada je u pitanju prilično opterećena infrastruktura Boke Kotorske, gdje nas čeka dosta posla“, rekao je Marković.

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić podsjetio je da je sadašnja terminalna zgrada izgrađena 2006. godine.

„Dvanaest godina kasnije, Crna Gora je stabilna država, priznata i uvažena širom svijeta i članica je NATO-a. Upravo zato su se mnoge renomirane aviokompanije odlučile da saobraćaju ka našoj zemlji, posljednja od njih je Lufthansa“, naveo je Orlandić.

Kako je rekao, novi kapaciteti i poboljšani uslovi na Aerodromu Tivat bili su ključna tačka konačnog dogovora sa najznačajnijom evropskom kompanijom, sedmom na svjetskom nivou, koja će od aprila povezivati Crnu Goru sa Frankfurtom i Minhenom, svojim glavnim čvorištima. Orlandić je dodao da je samo u posljednje dvije godine, Crna Gora povezana sa čak 30 novih destinacija, broj opsluženih putnika je uvećan za 600 hiljada.

„Bio je krajnji momenat da uvećamo naše kapacitete“, kazao je Orlandić.

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP), organizacije koja je učestvovala u projektu, Miodrag Dragišić, rekao je da je Terminal 2 izgrađen u skladu sa principima energetske efikasnosti, od fasadnih materijala i izolacije, preko savremene opreme, modernih sistema klimatizacije i ventilicije do rasvjete.

To će, kako je naveo, doprinijeti ne samo komforu putnika i osoblja, već i ostvarenju značajnih finansijskih ušteda i očuvanju životne sredine. Dragišić je kazao da je izuzetno značajno što će u okviru tog projekta, tokom naredne godine biti uspostavljen i sistem energetskog menadžmenta, kao dio procesa karbonske akreditacije Aerodroma Crne Gore.

„Time će se poslovanje učiniti prihvatljivijim sa stanovišta klimatskih promjena, a ACG biti među prvima u regionu koji su prepoznali značaj tog međunarodnog sertifikata“, dodao je Dragišić.

Novi terminal namijenjen odlazećim putnicima, površine oko tri hiljade metara kvadratnih, sadrži šest šaltera za prijavu putnika, dvije trake za kontrolu, savremenu sortirnicu za opsluživanje prtljaga, prostorije za predstavnike aviokompanija, policije i carine.