Opština Rožaje u bezizlazom stanju

0
1424

Nakon što je na predlog predsjednika Opštine Rožaje Ejupa Nurkovića odložena rasprava o kreditnom zaduženju lokalne uprave od 5,8 miliona eura, najviše pažnje odbornika na juče održanoj sjednici lokalnog parlamenta privukao je sanacioni program opštinskih javnih finansija. Odbornici pozicije i opozicije su jednoglasni u konstataciji da se lokalna uprava nalazi u vrlo teškom ekonomskom stanju. Rečeno je da Opština duguje oko 14.000.000 eura od čega su 8.000.000 kreditne obaveze, dok se 6.000.000 odnosi na dugovanja zarada zaposlenima, poreze i doprinose, kao i obaveze prema dobavljačima. Predsjednik Nurković je kazao da je jedna od mjera u programu sanacije smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama koja podrazumijeva otpuštanje zaposlenih u visini do 25 odsto ukupnog broja. Predviđeno je i ukidanje pojedinih lokalnih službi kroz novu sistematizaciju radnih mjesta, a predviđen je i reprogram prema dobavljačima. Nurković je ocijenio da će se, ukoliko se hitno ne pristupi sanaciji, finansije još više usložiti, za šta očekuje pomoć Vlade.
Odbornik Socijaldemokratske partije Faruk Agović je način izrade ovog programa ocijenio neozbiljnim jer je, kako je kazao, urađen uopšteno, bez numeričkih podataka, i zatražio da se dokument vrati na doradu, što je bio stav i ostalih opozicionih odbornika.
– Neozbiljno je da Opština koja ima ovoliki dug uradi predlog mjera sanacije na svega stranicu i po. Što se tiče sporazumnog raskida radnog odnosa, vjerovatno će se prijaviti onih 17,18 zaposlenih koji su na vašem spisku, a rade u inostranstvu –konstatovao je Agović.
Odbornik Demokrastke partije socijalista Ruždija Kalač je kazao da ponuđeni program ne budi nadu jer ne sadrži činjenice na kojima bi se negativan trend mogao zaustaviti.
– Ukoliko se usvoji sanacioni plan i odobre kreditna sredstva lokalna uprava će biti dužna najmanje 16.000.000 eura. Kako se ova vlast relaksirano odnosila prema sredstvima građana, govore činjenice jer na dan kada je promijenjena lokalna vlast Sportski centar dugovao 30.936. eura, a danas duguje 2.012.000 eura, Ski-centar tada nije postojao, ali danas duguje 119.000 eura. Agencija za projektovanje i razvoj duguje 60.000 eura, Centar za kulturu je dugovao 7.000 eura, a danas dug ove ustanove iznosi 175.000 eura. Narodna biblioteka danas duguje 150.000 eura, Dnevni centar 16.000, Turistička organizacija je imala dug od 26.000, a sada 150.000 eura, a enormno je zadužena i lokalna TV – kazao je Kalač, ističući da su prisutni problemi i u komunalnim preduzećima koja duguju zarade zaposlenima, kao i poreze i doprinose, naglašavajući da njegova partija neće podržati ovaj dokument.
Predsjednik odborničkog kluba Bošnjačke stranke Cena Kajević je konstatovao teško finansijsko stanje u lokalnoj upravi, ističući da u opštini rade 223 zaposlena koji se nalaze u teškoj situaciji, ali je zamjerio odbornicima DPS-a koji su ranije podržali izbor Ejupa Nurkovića za predsjednika Opštine, a sada nepodržavanjem sanacionog programa, dovode sebe u kontradiktornost.
Odbornik Socijaldemokrata Alen Kalač je sa govornice uputio kritike predsjedniku Nurkoviću zbog teškog stanja u opštini „zbog kojeg je na hiljade građana zbog nepovjerenja u ovu vlast, napustili svoja ognjišta tražeći spas na drugim mjestima”.
– Ovdje niko nije protiv BS, već lokalne vlasti koja je opštinu i građane dovela u bezizlazno stanje. Zbog duga za struju ostavili ste ljude iz pojedinih ulica u mraku koji su vas doveli na vlast. Zašto nije održano kulturno ljeto. Kakav je vaš rad, govori i to što ste FK Ibar na čijem ste čelu odveli u III ligu, a potrošili ste čitav budžet ovog kluba i još ga zadužili. Zarobili ste zaposlene kojima nijeste isplatili plate osam mjeseci a natjerali ste ih da glasaju za vas – kazao je Kalač.
Na kraju diskusije Sanacioni program je usvojen glasovima odbornika vladajuće BS dok su odbornici DPS-a SD i SDP-a bili protiv ovog dokumenta.
U nastavku sjednice usvojen je završni račun budžeta Opštine za 2016. godinu, koji zbog bojkota opozicije nije usvojen na vrijeme. Usvojen je i rebalans budžeta za 2017. godinu koji je podrazumijevao povećanje opštinskih prihoda od 220.000 eura. Usvojena je i odluka o budžeta za ovu godinu mada, kako je kazao Faruk Agović (SDP), na ovaj način usvojeno je faktičko stanje s obzirom na to da ističe i deveti mjesec tekuće godine. On je tražio od predsjednika Nurkovića da objasni kako se budžet punio za ovo vrijeme.
Nurković je kazao da su bili suočeni sa nemogućnošću naplate koncesionih naknada ističući da su planirali da po tom osnovu prihoduju oko 970.000 eura ali da se u budžet slilo svega 25 odsto planiranog. Na sjednici je napomenuta i nerealna naplata po osnovu nekategorisanih puteva u iznosu od 900.000 eura te da je po ovom osnovu ostvaren veoma mali prihod. Nurković je kazao da očekuje stabilizaciju prihoda te da će dobiti pomoć iz Vlade do kraja godine, čime će biti realizovan planirani budžet u iznosu od oko 6,2 miliona eura.
Alen Kalač (SD) je i tokom rasprave o budžetu opštine za tekuću godinu uputio kritike Nurkoviću, ističući da od kada on rukovodi opštinom ovdje nije doveden ni jedan privrednik, te da su pojedine i otjerali.
Odbornik Faruk Agović je kritikovao izvještaj o radu predsjednika opštine ističući da je u izvještajnom periodu vršio progon i ucjenjivao članove SDP-a, ukidajući sekretarijate kojima su rukovodili kadrove ove partije te da zbog toga neće glasati za ovaj dokument.
Odbornici su bili jedinstveni u donošenju odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, te odluke o donošenju DUP-a za Bandžovo brdo I i II faza, odluke o lokalnoj studiji lokacije „Jela” i „Hajla i Štedim”.

Piše: Vera Ratković