Opština Rožaje kreće u proces otpuštanja radnika

0
680

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković govorio je za javnost o aktuelnim problemima u opštini koji se odnose na broj zaposlenih u organima i preduzećima lokalne samouprave kao i o mjerama koje predviđa nedavno usvojeni Sanacioni plan i Plan reorganizacije lokalne samouprave.

Nurković je novinarima Radio televizije Rožaje i Televizije Vijesti, između ostalog, saopštio da se rožajska samouprava kreće u pravcu racionalizacije finansija što će usloviti i otpuštanje određenog broja radnika, shodno usvojenom Planu.
Upitan o kriterijumima na osnovu kojih će se vršiti otpuštanje, Nurković je kazao da će se proces odvijati u skladu sa zakonskim normama te da će lokalna samouprava zadržati samo one radnike koji radna mjesta potkrepljuju stručnim referencama, neovisno od političke i drugih vidova pripadnostikako bi se u cjelosti odgovorilo zacrtanim ciljevima.
Višak radnika u lokalnoj administraciji nije problem koji je isključivo vezan za opštinu Rožaje, i druge opštine u Crnoj Gori suočavaju se sa ovom situacijom.

U toku prethodne četiri godine postojala je otvorenost da se mladim ljudima pruži šansa da nakon završenog školovanja steknu određen nivo radnog iskustva, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Usljed tih odluka, broj radnika prešao je optimalan broj, zaključujemo iz izlaganja predsjedika Nurkovića.

Usvojene mjere koje predviđaju otpuštanja radnika nepopularne su i neće ih bili lako sprovoditi. Međutim, u cilju osvarivanja interesa cjelokupnog funkcionisanja lokalne zajednice, opštinski aparat se mora rasteretiti, na tom putu očekujemo pomoć Vlade, kaže Nurković uz napominjujući da za korake koje će preduzeti ima podršku Bošnjačke stranke te da su prolazna neslaganja jedino nastala u domenu razmatranja modela novih zaduživanja.