NIJE VJERICA SAMO VJERICA

0
375

Piše: Ahmed Avlijani

Danima se ne stišava bura oko komentara Vjerice Radete nakon preseljenja na Ahiret majke srebreničkih Šehida, naše majke Hatidze Mehmedović.

Medjutim, nebismo smjeli tek tako olako personalizirati ovaj monstruozni, fašistički izliv mržnje davajuci mu ime i prezime.
Njegovim personaliziranjem prilično naivno i na štetu prije svega Bošnjaka, a ja smatram i srpskog društva a u jednom ne tako apstraktnom, širem kontekstu i evropskog, propuštamo da dijagnostifikujemo jedan alarmatno veliki društveni kancer koji je u konstantnoj, galopirajucoj metastazi i svako malo dovodi do moralnog kolapsa srpskog društva napadajući mu centar za razlikovanje dobra i zla i brišući mu sve kočnice na putu ka vjerski motivisanom zločinu na štetu Bošnjaka, sve do genocida

Moramo imati u vidu da je na poslednjim izborima Vjericu Radetu 306.052 punoljetna gradjana Srbije izabralo, baš zbog ovakvih stavova, da ih u Narodnoj skupštini Srbije i van nje, pa i na društvenim mrežama predstavlja a onda su je ostali narodni zastupnici izabrali da bude potpredsjednica tog doma vladavine narodne volje.

Ne treba zaboraviti ni da je Vjerica Radeta najveći dio svoje politicke karijere borbu za veliku Srbiju, u čuvenim šešeljevskim granicama, vodila iz prvih političkih redova Srpske radikalne stranke, rame uz rame sa aktuelnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i najvećim dijelom srpske vladajuće elite.
Kada smo već kod Aleksandra Vučića, da se prisjetiti njegovog reciprociteta “Pa vi (medjunarodna zajednica) bombardujte, ubijte jednog Srbina mi cemo stotinu muslimana”, nista manje monstruoznog od Vjericinog komentara.

Dakle, kada govorimo o Vjerici Radeti onda sasvim sigurno mozemo reci da ona jeste mnogo manje od covjeka, u etičkom i civilizacijskom smislu te riječi, ali isto tako moramo konstatovati da je ona mnogo vise od jednog “čovjeka” u političkom smislu.
Njena izjava je de facto stav zvanične i većinske Srbije, genocidne tvorevine tzv. R. Srpske i najvećeg dijela stranaka i glasača prosrpskih partija iz Crne Gore i korespondira sa naporima da se relativiziraju zločini (posebno GENOCID U SREBRENICI) i dehumanizuju Bošnjaci, ovaj im put niječući jednu od najuzvišenijih ljubavi, majčinske, lažnim aluzijama na komercijalizaciju smrti Hatidžinih sinova, ubijenih od strane ideološke sabraće Vjerice Radete na čelu sa Vučićevim herojom Ratkom Mladićem.

Šta god izjavila Vjerica i šta god izjavile sve Vjerice ovoga svijeta to ne dotiče časno, tužno srce naše majke Hatidže ali nas upozorava i opominje da je Vjerica samo glasnogovornik zla a da je to zlo mnogo rasprostranjenije i time opasnije od zla ove moralne nakaze.
To obavezuje cijelo društvo, posebno nas Bošnjake, da traga za terapijom kojom ce se ovaj zloćudni kancer makar držati pod kontrolom i spriječiti njegova eskalacija u neki novi GENOCID koji bi za sobom ostavio neke nove Hatidže.

Našoj Hatidži neka Allah dz.sh. podari najljepše Dzennetsko mjesto i neka je u njemu sa njenim sinovima i njenim najbližima sastavi a ostale majke, ma kako se zvale, neka sačuva od boli i iskušenja Hatidžinog.

Amin.