Napadi na novinare moraju biti sankcionisani

0
104

Čestitajući 3. maj Svjetski dan slobode medija, Zaštitnik podsjeća da su nezavisni, kritički i slobodni mediji oduvijek bili jedan od preduslova koji omogućava društvu da se razvija i demokratski napreduje.

„Generalna skupština UN-a proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija kako bi ukazala na značaj njihove nezavisnosti. Ovaj datum prilika je da se ukaže na prijetnje toj slobodi i uputi podrška svima kojima se ona ograničava“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik podsjeća i da je stalna obaveza nadležnih da obezbijede sve potrebne uslove kako bi novinari posao obavljali u bezbjednom okruženju, sa sređenim ekonomskim, radno-pravnim uslovima i statusom.

„Nerasvijetljeni stari slučajevi ubistva i napada na novinare opterećuju napredak Crne Gore u ovoj oblasti, što se u kontinuitetu ukazuje i sa relevantnih međunarodnih adresa. Činjenica da se i dalje dešavaju slučajevi prijetnji, ugrožavanja sigurnosti novinara i napadi na njihovu imovinu, ukazuje da ova pitanja moraju osati u stalnom fokusu pažnje nadležnih organa. Takođe, podsjećamo da su miješanje u uređivačku politiku medija, cenzura i politički pritisci u bilo kom obliku nedozvoljeni i da ne smiju biti tolerisani“, ističe Baković.

Zato, smatra i dalje treba insistirati na sprovođenju svih mjera i radnji kojima se garantuju medijske slobode jer se, kako j ekazao, dobro upravljanje i vladavina prava mogu održati onda kada su novinari slobodni da nadgledaju, istražuju i kritikuju društvene politike i prilike.

„Sa druge strane očekivanje je i da novinari u skladu sa pravilima struke svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno i da uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu“, zaključuje se u saopštenju.