Marković: DF ima našu podršku za skraćenje mandata Vladi

0
116

Bivši premijer i poslanik Demokratske partije socijalista Duško Marković saopštio je da inicijativa Demokratkog fronta o skraćenju mandata parlamentu može biti podržana samo glasovima opozicije, čiju podršku ipak ne žele iz DF-a. Marković je ocijenio i da su vanredni izbori najzdraviji demokratski put za rješenje političke krize u Crnoj Gori.

Inicijativa opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi, kako je rekao Marković u emisiji Link na Radiju Crne Gore, bila je legitimna.

Ponovna inicijativa, koju je za januar najavio potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković, je moguća pa će se u danima koji dolaze pokazati da li će do toga doći.

Marković je ocijenio da je provjera povjerenja Vladi u parlamentu u ovakvim okolnostima normalno demokratsko sredstvo. Podsjeća da je crnogorska vlada jedinstvena u svijetu po tome što nema podršku većine koja je izabrala.

“Od 41 poslanika koji je glasao za Vladu, u ovom trenutku nema podršku više od 11 poslanika sopstvene većine. I imate 40 poslanika opozicije koji je ne podržavaju zbog rezultata. Jasno je da ona nema legitimitet. U demokratskom životu premijer je dužan da ponudi parlamentu da se glasa o njegovom povjerenju”, istakao je Marković.

Smatra i da naša zemlja u posljednjih 30 godina nije prolazila težu društvenu, institucionalnu i političku krizu.

“Zbog toga svi moramo biti zabrinuti, kuda to ide Crna Gora i kakva je njena perspektiva. Za takvo stanje je odgovorna Vlada, vidimo da u ovih godinu nemamo nikakvog pomaka u bilo kojoj sferi društvenog života”, ocijenio je Marković.

Crna Gora je, kako je rekao, danas najpodjeljenija od kad se bavimo politikom, a imamo ekonomski zastoj, obustavu investicija, gubitke radnih mjesta, pad životnog standarda…

“Ne da stagniramo na EU putu, nego na tom putu nazadujemo što je potvrdio izvještaj Evropske komisije”, smatra bivši premijer.