Marković: Crna Gora je predmet hibridnog rata

0
167
„Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo“ – rekao je predsjednik Vlade.
Dodao je da je naša zemlja na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.
„Kao što znate, od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. do njegovog usvajanja održane su opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona. Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Republike Hrvatske kako bi predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.