„Lažne vijesti nagovještaj onog što se sprema“

0
300

Stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović ponovio je da se Crna Gora nalazi usred hibridnog rata, te da suštinu toga rata mnogi ne znaju i poistovjećuju ga sa specijalnim ratom.

„Međutim, to nije isto. U specijalnom ratu koriste se specijalne jedinice za posebna dejstva. U hibridnom ratu informacije prikupljaju obavještajne službe koje, koristeći vakuum, neznanje, nepoznavanje bezbjednosti kao nauke, neprepoznavanje prijetnji i rizika po državu, koriste internet, društvene mreže preko kojih šire propagandu sa ciljem izazivanja straha, nesigurnosti, konflikata… Sve u svemu, bave se izvrtanjem realnosti“, kaže Terifunović za Dnevne novine.

On ističe da po dezinformacijama prednjače portali i to najčešće neregistrovani, odnosno portali iza kojih stoje nevladine organizacije i udruženja, a ne registrovana medijska kuća.

“Nevladina organizacija može da ima svoju veb stranicu, ali ne može da se bavi plasiranjem dnevnih vijesti. Kod takvih portala ne možete govoriti da u njima rade novinari. Jer, ne rade, a vi ih tretirate kao novinare. I ne samo vi, čak je i OEBS upao u zamku da ljude iz nevladinih organizacija, anonimnih portala, zove novinarima. Time su upali u zamku i otvorili vrata onima koji rade protiv Crne Gore. Ukoliko brzo ne uđete u rješavanje ovog problema, ukoliko što prije ne donesete zakon o medijima i zaštitite svoj javni prostor, može vam se dogoditi da platite visoku cijenu”, upozorava Trifunović.

Podsjeća da je još prije pola godine upozorio da će napad na Crnu Goru biti jači, sofisticiraniji i strašniji od onog 2016. godine.

“To se sada potvrđuje. Napadnuti ste lažnim vijestima, vaša realnost se pokušava izvrnuti, unijeti konfuzija i panika. Posljednje lažne vijesti su tek nagovještaj onoga što se sprema. Zato se morate boriti institucionalno, zakonima. Po meni, hitno se mora napravi krizno tijelo koje će se baviti ovakvim situacijama i davati preporuke šta da se radi. Na prijetnje i rizike država se brani bukvalno hardverom i softverom hardver su institucije, a softver zakoni”, kaže Trifunović.

Stručnjak za bezbjednost kaže da je policija reagovala ispravno u slučajevima dezinformacija kojima je mogla da se izazove panika među građanima, te da se vidi da je na čelu policije osoba koja je bezbjednjak po struci.