Mandatar za desetak dana ili izbori: U opticaju tri imena

0
673

Još desetak dana ostalo je do kraja roka za prijedlog mandatara za sastav nove Vlade. Tačnije, predsjednik države Milo Đukanović ima mogućnost da, nakon razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, do 19. septembra pokuša da predloži Skupštini mandatara.

Taj je rok predviđen članom 103 Ustava Crne Gore, premda je dio pravnika ranije – kada je na sličan način za mandatara predložen Dritan Abazović – upozoravao kako je riječ o neustavnom procesu.

No, kada je već riječ o Ustavu, tamo je navedeno i kako bi predsjednik države, prije nego što predloži mandatara, trebalo da obavi razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Alternativa vanredni izbori

U slučaju da mandatar bude predložen, dobio bi rok od 90 dana da u parlamentu predstavi sastav Vlade i za to dobije podršku. U suprotnom, Skupština bi bila raspuštena, te bi se išlo na vanredne izbore. Svakako, izbori bi uslijedili u dogledno vrijeme i u slučaju da mandatar uopšte ne bude predložen do 19. septembra.

Ukoliko je do Ustava, u tom dokumentu nigdje ne stoji kako mandatar mora kod predsjednika države ‘doći’ sa 41 potpisom. Upravo to nije se dogodilo ni prilikom predlaganja Dritana Abazovića za mandatara.

Sve bi moglo biti obavljeno u nekoliko dana

Đukanović će sljedeće sedmice boraviti u višednevnoj posjeti Češkoj, tako da je izvjesno da – ukoliko se bude išlo u pravcu predlaganja novog mandatara – slijedi prilično zgusnut ‘raspored’.

Naime, u svega nekoliko dana, uoči samog isteka roka, morala bi biti obavljena cjelokupna procedura – od razgovora sa predstavnicima stranaka, sve do formalnog upućivanja prijedloga Skupštini.

Pritom, treba uzeti u obzir i to da – uprkos dijalogu ‘stare’ većine – još nema konsenzusa o potencijalnom mandataru.

‘Kandidati’ Mandić, Abazović, Ibrahimović…

Iz Demokratskog fronta već neko vrijeme zagovaraju Andriju Mandića, dok iz URE i Socijalističke narodne partije poručuju kako bi na poziciji predsjednika Vlade trebalo da ostane Dritan Abazović. I jednog i drugog stranački saborci posljednjih dana ‘protežiraju’ u saopštenjima za javnost.

Kao potencijalni mandatar, uz to, pominje se i jedan politički akter koji ne pripada ‘staroj’ većini. Riječ je o lideru Bošnjačke partije Ervinu Ibrahimoviću, što je i on sam nagovještavao krajem avgusta. Kazao je Ibrahimović tada kako bi, u slučaju da bude mandatar, insistirao da njegova Vlada traje do 2024. godine. No, treba uzeti u obzir da je ta izjava došla prije nego su partije ‘stare’ većine sjele za pregovarački sto.

Demokrate su sinoć saopštile kako se “odriču mjesta premijera”.

Jedino je sigurno da će Vlada imati težak posao

Umjesto spekulisanja, treba se okrenuti onome što je danas više nego očigledno. Bude li izabrana nova Vlada, premijera i njegov kabinet neće čekati nimalo lak posao.

Pored bavljenja već alarmantnom situacijom u javnim finansijama, sve je izvjesnije da će novi izazov za Crnu Goru predstavljati velika kriza koja se očekuje s početkom zimskih mjeseci, moguće i prije toga. Na tom planu, prema onome kako situacija djeluje danas, naročito kompleksna mogla bi biti energetska kriza.