Makron: Sjutra zatvaramo granice EU

0
0

Najavio je da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlaziće samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već preduzete u susjednoj Italiji. Svako kršenje tih pravila biće kažnjeno, najavio je Makron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

“Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge države, nego protiv virusa”, rekao je Makron i najavio do sad najstrože mjere u jednoj evropskoj zemlji.

Osim što zatvara sve granice, Francuska sjutra u podne uvodi i potpunu zabranu svakog neobaveznog kretanja te je građanima naređeno da ostaju kod kuće. Oni koji budu kršili ovu odredbu biće kažnjeni.

Makron najavio da se sjutra u podne zatvaraju granice Evropske unije

Makron je najavio da se u utorak u podne zatvaraju i granice Evropske unije, što je ranije najavila šefica EU komisije Ursula fon der Lajen.

“Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije biće suspendovana na 30 dana”, rekao je Makron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Evropsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon videokonferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak, kada se održava videokonferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nijesu nužna.

“Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtjevaju. Mi smo u ratu”

Novozaražene će do bolnice prevoziti vojska, a za potrebe borbe protiv koronavirusa otvorena je vojna bolnica u Alsaseu, pokraj njemačke granice. Građani mogu izlaziti iz kuće samo uz opravdane razloge, a zbog ekstremnih uslova odgođen je i drugi krug lokalnih izbora u toj zemlji.

“Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene radnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt”, dodao je Makron.

“Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtjevaju. Mi smo u ratu”, istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutna situacija trajati.

Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendovati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom penzionog sistema.

Predsjednik je kritikovao građane koji su nagrnuli na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

“Ne samo da ne štitite sebe, a posljednji događaji pokazali su da niko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge”, rekao je

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija.

Po njegovim riječima, nijedna francuska kompanija neće biti izložena riziku da propadne. Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

“Nijedno preduzeće, malo ili veliko, neće propasti”, poručio je francuski predsjednik.