Lopovi i pajser ekipe haraju

0
785

Sezona svadbenih veselja, praznovanja i ljetnjih odmora pravi je mamac za lopove (pajser ekipe) koji koriste svaku priliku da obiju stanove i kuće. Pri odabiru meta, obično biraju one koje često bivaju napuštene u isto vrijeme svakog dana, te tako prate kad ko izlazi iz i vraća se u stan, kad kuća ostaje prazna, a pogotovo su mamac stari i nemoćni ljudi.

S obzirom na to, stručnjaci savetuju da bi stari trebalo da promijene vrijeme kada šetaju odnosno da ne idu u šetnju svaki dan u isto vreme, a ne da šetaju svaki dan, zatim napominju kako treba da se eksponiramo do toga da lopovima treba zavarari trag na razne način.

Kriminolozi objašnjavaju da je apsolutno izbjegavanje lopova i lopovluka, nemoguće, ali da postoji nekoliko načina uz pomoć kojih se „bogatstvo“ može sačuvati.

– Lopovluka i pajserša će uvijek biti, manje ili više, međutim, važno je obratiti pažnju na javno prikazivanje bogatstva. Razmetanje i pokazivanje imetka i bogatstva privlači pažnju lopova, zbog čega treba voditi računa da to ne bude isuviše vidljivo i provokativno. Žene su, na primjer, sklone da sav nakit koji imaju stave oko vrata i na ruke, a na taj način pokazuju da se isplati da im se se obije stan.

KAKO SE ŠTITITE OD LOPOVA?

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da video nadzor danas svako može da priušti i napominje da nije na odmet ni slagati da ga imate.

– Video nadzor je dobra stvar a nije preskup. Ne mora čak ni da radi, važno je da se vidi da postoji, da je svrsishodan. Ima čak i štos da se napiše da je objekat pod video nadzorom iako nije, to odbija lopova – kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, važno je da lopov vidi da u kuću neko dolazi i iz nje odlazi.

– Ako je neko na godišnjem, natpis tog tipa nikako ne treba da stoji na vratima. Nije loše uveče pri izlasku iz stana ostavljati svijetla upaljena, ili televizor. Takođe, iz sandučića redovno treba uzimati poštu i promotivni materijal. Ako se ne uzima to je lopovima znak da je vlasnik ili nemoćan ili najčešće odsutan, a oni ne ulaze u tuđe stanove bez da se dobro ne obavijeste o mogućoj zaradi i ko u njoj živi – objašnjava naš sagovornik.

Naravno, televizor ne treba da radi u tri ujutru kada svi spavaju jer je to odmah znak lopovima da nikog nema kod kuće. lopova se možete spasiti i ako stavite natpis „čuvaj se opasnog psa“, ili čak nabavite malog psa koji neprestano laje.

Građanima se nikako ne preporučujue da na društvenim mrežama objabvljuju da li su na odmoru, na ručku kod prijateljam, jer je ti signal da je kuća prazna.