Lažna informacija da se u Rožajama koriste fermonske klopke sa isteklim rokom trajanja

0
717

Izvršena kontrola feromonskih klopki u Rožajama, nisu utvrđene nepravilnosti

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u potpunosti odbacuje navode da se u PJ Rožaje koriste feromonske klopke za potkornjake iz 2016. godine, što je u gostovanju u emisiji „Boje jutra“ na TV Vijesti istakao direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

„Obzirom da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima se ozbiljno i odgovorno odnosi prema svim problemima, pa i problemu sušenja šuma usljed pojave potkornjaka, obavještavamo javnost da je nakon inicijative direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodina Armina Mujevića, izvršena kontrola feromonskih klopki i preparata u PJ Rožaje od strane šumarskog inspektora. Na osnovu kontrole postavljenih feromonskih klopki na terenu, kao i kontrole feromona koji još nijesu upotrebljeni, od strane šumarskog inspektora utvrđeno je da su sve postavljene klopke u funkciji, da u klopkama ima uhvaćenih insekata u većem broju i da je rok upotrebe feromona, koji još nijesu upotrebljeni, januar 2022. do januara 2024. godine i od januara 2023. do januara 2025. godine, što javnost može vidjeti i iz zapisnika šumarskog inspektora i fotografija koje dostavljamo kao prilog.

Pretpostavljamo da je neko iz nama nepoznatih razloga, želeći da nanese štetu ugledu Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i našim zaposlenima, zlonamjerno fotografisao neko staro pakovanje, predstavljajući ga javnosti kao naš način borbe protiv potkornjaka.

Neophodno je istaći da se svake godine, u zavisnosti od potreba područnih jedinica, nabavlja određen broj novih feromonskih klopki, kako bi se iste u toku te godine i koristile, zbog čega i ne vidimo smisao u ovakvim zlonamjernim optužbama niti šta bi mogao biti cilj takvih radnji, obzirom da svaka područna jedinica svake godine dobija nove feromonske klopke na korišćenje.

Na kraju naglašavamo da se Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ozbiljno bavi problemom sušenja šuma od potkornjaka, na osnovu detaljnih izvještaja i preporučenih hitnih mjera od strane stručne komisije, a koji su početkom mjeseca jula 2023. godine objavljeni na našem sajtu. Za sada zadovoljni smo postignutim rezultatima koje su dale sprovedene mjere u cilju rješavanja ove problematike, kao i funkcionisanjem postavljenih feromonskih klopki i očekujemo pozitivan krajnji ishod preduzetih urgentnih radnji.