Koalicija Za bolji život Rožaja: Vrijeme za odlučnu promjenu, da zaustavimo propadanje Crne Gore

0
701

U Rožajama je juče, u susret lokalnim izborima, održan niz aktivnosti predstavnika izborne liste „PRAVA STVAR, Za bolji život Rožaja – DPS, SD, SDP, LP“, u ovoj opštini. Otvorena je kancelarija za mlade, koja će u narednom periodu biti i mjesto okupljanja naših sugrađana na kojem ćemo zajedno razmjenjivati mišljenja i ideje za dalje unaprjeđenje razvoja i poboljšanja kvaliteta života u našem gradu.

Održana je i početna konvencija izborne liste „PRAVA STVAR, Za bolji život Rožaja – DPS, SD, SDP, LP“, na kojoj su predstavljeni kandidati za odbornike. Ovom događaju je prisustvovao i predsjednik DPS, Milo Đukanović, koji je sa ovog mjesta uputio nekoliko važnih poruka građanima Rožaja, posebno istakavši značaj predstojećih lokalnih izbora, na kojima, kako je istakao treba da odaberemo one za koje vjerujemo da mogu doprinijeti razvoju ove opštine i ostvarenju životnih i porodičnih ciljeva svakog pojedinca koji živi u našem kraju.

Predsjednik je u svom obraćanju podsjetio da je vrijeme u kojem je Demokratska partija socijalista bila okosnica državne vlasti u Crnoj Gori bilo vrijeme stabilnosti, vrijeme sačuvanog mira, vrijeme učvršćenog međuvjerskog i međunacionalnog sklada.

“To je bilo vrijeme prosperiteta Crne Gore i ekonomskog i demokratskog u kojem smo uspostavili ekonomsko a time i nacionalno dostojanstvo Crne Gore, što smo po prvi put u istoriji kazali ne trebaju nam dotacije, ne trebaju nam fondovi za nerazvijena područja, živjećemo od svoga rada i živimo od svoga rada. To je bilo vrijeme u kojem smo sačuvali Crnu Goru kao dio Savezne Republike Jugoslavije od bombardovanja NATO saveza, to je bilo vrijeme u kojem smo obnovili nezavisnost na demokratski način, neugrožavajući stabilnost, u koje smo Crnu Goru uveli u NATO. To je bilo vrijeme u kojem smo Crnu Goru doveli do pozicije zemlje lidera u pregovaračkom procesu sa EU i doveli je do pozicije sa koje je potpuno jasno da će biti prva sljedeća članica EU. I Crna Gora koja je bila jedna od manje razvijenih republika ex Jugoslavije je u tom periodu došla do pozicije najrazvijenije ekonomije”, rekao je predsjednik.

Kazao je da su velikosrpski nacionalisti pobjedu na izborima iz 2020. godine razumjeli kao otvorena vrata za novu aneksiju Crne Gore, da su pokušali da Crnu Goru preoblikuju i da Crnu Goru građansku državu zamijene Crnom Gorom, kako su oni govori, srpskom državom.

“Pokušavali su da Crnu Goru sekularnu državu zamijene Crnom Gorom teokratskom državom, da Crnu Goru multivjersku državu zamijene državom u kojoj će jedna vjerska zajednica imati monopol u Crnoj Gori. Pokušali su da Crnu Goru izvedu iz NATO saveza, pokušali su da Crnu Goru zaustave na evropskom putu, pokušali su Crnu Goru da posvađaju sa susjedima. Ni u čemu od toga nijesu uspjeli, ni u čemu… Ne zato što nijesu pokušavali, pokušavali su, udarnički su radili… Ali nijesu uspjeli u tome. Zašto? Zato što je postojala stamena brana tome, a to je bila Demokratska partija socijalista zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Pokazali smo da se za prave vrijednosti možete izboriti i kada ste opozicija, a ne samo kada ste vlast, ako imate tvrdu vjeru da ste na pravom putu i ako imate vjeru da su vrijednosti za koje se zalažete prave i da se za njih treba boriti”, zaključio je Milo Đukanović.

U nastavku svog izlaganja predsjednik je kazao da je sto godina Crna Gora čekala priliku da povrati svoju nezavisnost, te da su sto godina neke generacije ljudi živjele i umirale sa tom čežnjom.

“Našoj generaciji je pripao udio i pripala nam je odgovornost i čast da to uradimo i nećemo dozvoliti da se bilo ko sa tim kocka. Zato mislim da je vrijeme za odlučnu promjenu, vrijeme je da zaustavimo propadanje Crne Gore, vrijeme je da zaustavimo nedomaćinsko upravljanje Crnom Gorom. Crna Gora mora napokon, poslije dvije godine, opet da dobije odgovornu vladu. Dakle vladu koja će biti kompetentna da se bavi državnim poslovima i koja će biti usredsređena na ono što su najvažniji nacionalni interesi Crne Gore, koja će biti posvećena Crnoj Gori a ne interesima drugih. Da bi došli do te vlade moramo imati izbore”, kazao je Đukanović.

Iznio je stav da DPS nije sklona nikakvim prekompozicijama, i bilo kakvom političkom inženjeringu.

“Mi poštujemo da nam građani nijesu dali dovoljno podrške 30. avgusta 2020. godine, želimo nove izbore da dobijemo veću podršku i da pokažemo da smo u stanju da nastavimo da ovu zemlju vodimo putem prosperiteta i putem evropskog razvoja. Ubijeđen sam da je jedina dobra formula, jedini dobar izbor za Crnu Goru, da ostane na građanskom kolosjeku. Kada bi Crna Gora kojim slučajem zalutala na drugi kolosjek da od građanske države postane neka zajednica nacionalnih torova, to bi bio kraj Crne Gore, u to sam apsolutno siguran. Dakle, nije za Crnu Goru građanska država najbolji izbor, to je uslov njenog opstanka i uslov njenog trajanja. Da bi Crna Gora bila građanska država ona mora imati jak stožer, taj jaki stožer je jaka građanska partija. Uz puno poštovanje tradicije našeg koaliranja sa drugim građanskim partijama, ja vam kažem da u ovoj fazi razvoja Crne Gore nema građanske države bez jakog sidra građanske partije a to je DPS”, zaključio je Milo Đukanović.

Prusutne je na jučerašnjoj konvenciji pozdravio i nosilac pobjedničke liste, Ibrahim-Cakan Bećiragić, koji je tom prilikom iskazao zadovoljstvo što se nalazi na čelu koalicione liste „PRAVA STVAR, Za bolji život Rožaja – DPS, SD, SDP, LP“.

„Na listi su ugledni i obrazovani ljudi, spremni da u savezništvu sa građanima učine ovaj grad boljim i bogatijim mjestom za sve njegove građane. Odlučni smo da složno, kao nikada do sad, ovom gradu, 23. oktobra, poklonimo jednu veliku pobjedu“, rekao je Bećiragić.

Osim pomenutih, konvenciji su prisustvovali i generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, član Predsjedništva i koordinator za Rožaje Nikola Rakočević, koordinator ispred Izvršnog odbora Mihailo Anđušić, predstavnici koalicionih partnera iz SD, SDP i LP, brojno članstvo i simpatizeri partije iz našeg grada.