Knjiga aforizama Radojice Grbe “Bez prava žalbe” predstavljena u Tuzli

0
65

U tuzlanskom centru za Kulturu, tamošnjem Domu književnosti, sinoć je promovisana kniza aforizama crnogorskog aforističara i pisca Radojice GRBE „BEZ PRAVA ŽALBE“.

Na promociji su govorili: Željko Rutović, kulturolog i publicista, Dragan Mitov Đurović, novinar i publicista, prof. dr Sead Nazibegović i autor knjige Radojica Grba.

Govoreći o Grbinim aforizmima, prof Nazibegović je, između ostalog, kazao da su aformizmi prilično teški, jer postoji velika vjerovatnoća da autori neće biti u mogućnosti zadovoljiti sve ono što aforizam mora donijeti. Zato je njihovo objavljivanje rijetka pojava. Značaj im je višestruk. Prije svega, uspješni aforizmi u potpunosti vjerodostojno u književnosti u književnosti oslikavaju vrijeme i ljude u kojem su zapisani. Takođe, odaju visprenost autora da u tako kratkoj književnoj formi kažu sve što je neophodno reći. Naravno, uvijek je najteže sve reći u jednoj pravoj rečenici.

Značaj knjige aforizama „Bez prava žalbe“ Radojice Grbe za Nazibegovića leži u činjenici da napisani aforizmi čuvaju crnogorski jezik i narodne govore crnogorskog jezika.

-Poznato je koliko traje borba za očuvanje i normiranje crnogorskog jezika

-Biblioterapija-knjiga liječi, a aforizmi su posebno traženi u tom smislu, kazao je Nizibegović.

U svom obraćanju mer Željko Rutović, kulturolog i publicista je podsjetio da se prvom knjigom aforizama „Šta li je iznad popadije?“ Radojica Grba javnosti predstavio istinskim članom kvalitetne škole aforizma, da bi svoje umijeće, analitičnosti, duh i senzibilitet ove satirične forme snažno potvrdio drugom knjigom “Bez prava žalbe”.
Vremenski raspon između njih dvije, objašnjava on, ubjedljiv je dokaz ne samo očite snage i inspiracije duha, no istovremeno i znalačke posvećenosti u kojoj se Grbin aforizam brusio, tematski i sadržajno opservirao i svakako stilski bogatio na način ubjedljive reprezentativnosti kojom bi se ponosili ne samo članovi uzorne porodice ovdašnjeg aforizma.

Potvrđuje Grba stare civilizacijske istine da je aforizam izraz nesalomivosti i trajnosti podjednako i  ljudskog duha i ljudskog uma, ne manje i istine po kojoj je jedan aforizam – jedan svijet. Svoj i neponovljiv.

Veče je inspirativno i sa izraženom duhovnošću vodio novinar i publicista Dragan Miov Đurović.

Na promociji su pročitani stihovi književnika i novinara Gordana Čampara posvećene Tuzli, kao i riječi novinara Dražena Draškovića, novinara i hroničara o znamenitim sportistima Tuzle Mirzi Delibašiću, Šećerbegoviću i ostalima.