Izrael pokrenuo kopneni rat u Gazi

0
179

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je da je Izrael pokrenuo kopneni rat u Gazi i da će ishod biti humanitarna katastrofa epskih razmjera, javlja Anadolu.

“Izrael je upravo pokrenuo kopneni rat u Gazi. Ishod će biti humanitarna katastrofa epskih razmjera u godinama koje dolaze“, napisao je Safadi na društvenoj mreži X.

On je naveo da glasanje protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija znači odobravanje ovog besmislenog rata, ubijanja.

Poručio je da će historija suditi onima koji glasaju tako.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sa 120 glasova za rezoluciju kojom poziva na hitno humanitarno primirje u Gazi, javlja Anadolu.

Četrnaest članica UN-a glasalo je protiv rezolucije, uključujući Izrael, SAD, Mađarsku, Austriju, Hrvatsku i Fidži. Četrdeset pet je bilo uzdržano, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Ukrajinu, Tunis, Japan, Indiju i Njemačku.

Neobvezujuća rezolucija usvojena je na prijedlog blizu 50 država, uključujući Turkiye, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i UAE, a poziva na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje“ i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i “kontinuirano, dovoljno i nesmetano“ pružanje osnovnih zaliha i usluga u Pojasu Gaze.