Kalač: Šehović da provjeri diplome u Centru za socijalni rad Rožaje

0
1801

Stanje u Centru za socijalni rad je haotično, problem je sa kadrovima i njihovom stručnošću, ocijenili su u Klubu odbornika Socijaldemokrata u Skupštini opštine Rožaje, zbog čega su zatražili hitno djelovanje odgovornih, piše Dan.

Predsjednik Kluba odbornika SD Alen Kalač kaže da se rožajska socijalna ustanova, u intelektualnom smislu, nalazi na samom dnu.

“Svi politički subjekti u ovoj opštini su svjedoci da je rukovodeći kadar u Centru za socijalni rad, zbog nepoznavanja posla kojim se bave, uveo haos u tu ustanovu. Poznato je da je ova opština grad socijale, u kojoj po raznim osnovama ta davanja prima oko 3.000 porodica. Međutim, problem sa stručnim kadrovima koji ima Bošnjačka stranka ovaj grad je doveo na niske grane. Socijaldemokrate će zbog ovakvog stanja dići glas protiv zapošljavanja nestručnih i nekvalitetnih kadrova na odgovorne funkcije, jer želimo da zaštitimo prava građana”, kaže Kalač.

Naglašava da do Socijaldemokrata redovno stižu pritužbe na rad zaposlenih u Centru za socijalni rad.

“Pozivamo ministra prosvjete da najhitnije izvrši provjeru diploma zaposlenih u Centru za socijalni rad. Isto tako pozivamo ministra rada i socijalnog staranja da na osjetljiva radna mjesta zapošljava obrazovane kadrove”, apeluje Kalač.

Centar za socijalni rad – Rožaje

Ističe da je svima poznato da su oni koji rukovode socijalnom ustanovom u Rožajama svoje radno iskustvo stekli u privatnim firmama.

“Konkretno direktor Centra za socijalni rad tri godine je radio u Humanitarnoj organizaciji “Mehramet”. On danas namješta dnevnice za prekovremeni rad i isplaćuje ih svojim poslušnicima. Očigledno je bahaćenje tog čovjeka, koji praktično ne gasi službeno vozilo kojim vozi i članove svoje porodice za privatne potrebe širom Srbije i Kosova, a sve nauštrb socijalno ugroženih građana. Poznato nam je da je aktuelni direktor Centra za socijalni rad potrošio više novca za gorivo za pet mjeseci od kada rukovodi socijalnom ustanovom, nego njegov prethodnik za cijeli mandat. Pitam ministra Kemala Purišića zar takvi kadrovi treba da nam vode najznačajnije institucije. Da li Purišić ima ikakvog senzibiliteta prema najosjetljivijim kategorijama društva, ili ga uopšte nema, pa postavlja neobrazovane kadrove na rukovodeća mjesta”, upitao je Kalač i podsjestio na izjave premijera Duška Markovića.

– Marković je u više navrata ponovio da će cijeniti i poštovati znanje, te da će na mjesta koja upravljaju socijalnim kategorijama postaviti kvalitetne kadrove. Uprkos zabrani zapošljavanja u državnim službama, Purišić je od stupanja na mjesto ministra rada i socijalnog staranja u ovdašnju socijalnu ustanovu zaposlio devet osoba iz redova BS-a, i to bez prethodne provjere validnosti njihovih diploma. Prema našim saznanjima, Purišić planira da u ovu ustanovu zaposli još nekoliko osoba – naglašava Kalač.

Izvor: CDM/DAN