KALAČ :NEĆU DOZVOLITI PORODIČNA ZAPOŠLJAVANJA

0
1156

Novi predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Safet Kalač (BS), koji je tek preuzeo to mjesto, kazao je da neće tolerisati eventualni nepotizam i zloupotrebe u tom preduzeću.

„Kako ja to posmatram, nepotizam je zapošljavanje bliskih rođaka, srodnika, prijatelja…Takvo ponašanje neću tolerisati“, kazao je Kalač juče „Vijestima“. Dodao je da sada ne može govoriti o tome ima li u tom preduzeću nepotizma, jer je tek prije dva dana imenovan za predsjednika UO.

“Vijesti” su ranije objavile da je direktor Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja u ŽICG Predrag Vujović nezakonito zaposlio najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja. Među njima je i njegova supruga… Kalač je rekao da se upoznaje sa bilansom i sa stanjem u preduzeću: „Dosta je otvorenih pitanja, a bilo je malo vremena da se konkretizuju zaključci, odnosno da se sagleda suština problema i mogućnosti za njehovo rješavanje. Očekujem da ćemo do sljedećeg sastanka Odbora direktora imati konkretnije podatke“.

Kalač je na poziciji predsjednika Odbora direktora zamijenio Hasima Dacića koji je krajem decembra podnio ostavku na tu funkciju, navodeći da ne može da se nosi sa nagomilanim problemima.

Safet Kalač

Ministar saobraćaja Osman Nurković tada je najavio izmjene u Odboru direktora, ali i u rukovodstvu ŽICG. Kalač obećava da će novi Bord štititi interese preduzeća i zaposlenih. “Naša je namjera očuvanje i uvećanje kapitala od redovnih prihoda, te subvencija Vlade“, poručuje Kalač.

Tužilaštvo, kako je potvrđeno “Vijestima”, provjerava raspodjelu 330.000 koje je bivše rukovodstvo namijenjenih za rješavanje stambenih potreba, dok radnici na sudovima potražuju naknade za prevoz, angažovanja u nadzorima za realizaciju infrastrukturnih projekata, prekovremeni rad, ukupno oko 5,3 miliona eura.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da su radnicima ŽICG počela da stižu rješenja javnih izvršitelja da vrate firmi 500 do 600 eura i plate troškove izvršenja od 170 do 430 eura. Taj novac radnici su dobili na sudu zbog manje obračunatih zarada, ŽIC ih je isplatio a onda je tražio reviziju tog postupka, nakon čega je angažovao izvršitelje. ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, što je zvaničan podatak Poreske uprave iz oktobra ove godine. Vlada je nedavno odlučila da ovom preduzeću, ali i Željezničkom prevozu pomogne sa skoro dva miliona eura na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge.