Izbori na Kosovu: Kurtijevom Samoopredjeljenju 41,8 odsto glasova

0
0

Prema njima pokret Samoopredjeljenje (VV) osvojio je 41,8 posto glasova. Slijedi Demokratska partija Kosova (PDK) sa 16,5 posto. Demokratski savez Kosova (LDK) osvojio je nešto iznad 15 odsto.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je izlaznost na izborima (do zatvaranja birališta u 19 sati) iznosila 46,90 odsto, što znači da je glasalo 827.644 osoba.

Glasačka mjesta su bila otvorena do 19 sati, dok se oko 22 sata očekuju prvi rezultati današnjih izbora.

Pravo glasa, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), imalo je 1.794.862 građana Kosova.

Do isteka roka, 16. januara, za učešće na izborima prijavilo se 28 političkih subjekata, sa 1.079 kandidata.

Liste kandidata podnijele su 21 politička partija, pet građanskih inicijativa i dvije koalicije.

CIK je 2. februara potvrdio konačni birački spisak, u koji su upisana 1.794.862 glasača.

Glasanje 102.000 građana iz dijaspore

To je 143.006 glasača manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine.

Prema objašnjenju CIK-a, do smanjenja broja birača je došlo nakon što su iz biračkog spiska izbrisane osobe koje imaju lične isprave UNMIK-a, koje nisu validan dokument za glasanje, kao i osobe za koje je potvrđeno da su preminule od oktobra 2019. godine, prenosi Beta.

Na biračkom spisku je i više od 102.000 građana Kosova iz dijaspore, koji su imali mogućnost glasati poštom do 12. februara u ponoć.

Građani su mogli glasati na 888 biračkih mjesta.

Iako su na Kosovu aktivnosti stranaka i izjave političara već sedmicama fokusirane na izbore, predizborna kampanja zvanično je počela 2. februara i trajala je do 12. februara.

Četiri stranke sa po 110 kandidata

Za vanredne izbore je do 8. februara akreditirano 19.000 posmatrača, i to iz političkih partija, medija, diplomatskih predstavništava i nevladinih i drugih organizacija.

Misija OSCE-a na Kosovu prvi put nije pozvana da pomogne u izbornom procesu u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

CIK, koji je nadležan za organizaciju izbora na cijeloj teritoriji Kosova, ocijenio je da u svim sredinama postoje dovoljni kapaciteti za nadzor i organizaciju tog procesa.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je istakla da je cilj da izbori budu slobodni i demokratski, u skladu sa zakonom, te najavila da će to tijelo reagirati na “narušavanje integriteta izbora i biračkog prava”.

Četiri najveće stranke Albanaca – Pokret Samoopredjeljenje, Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova predale su liste sa po 110 kandidata za zastupnike u novom sazivu Skupštine.

Kurti nije na listi, kandidat je za premijera

Na čelu liste Samoopredjeljenja je prilikom podnošenja prijave bio njen lider Albin Kurti, ali je njemu kandidatura za zastupnika zabranjena zbog odluke Ustavnog suda Kosova da se ne mogu kandidovati osobe koje su u periodu od tri godine prije izbora osuđene za krivično djelo, a Kurti je u drugoj polovini 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Kurti je ipak kandidat svoje stranke za premijera.

Na listi Samoopredjeljenja je i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani.

Prvi na listi Demokratskog saveza Kosova je aktuelni premijer Avdulah Hoti, koji je i kandidat za premijera.

Listu Alijanse za budućnost Kosova vodi Ramuš Haradinaj, ali je on, prema odluci organa stranke, kandidat za predsjednika Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova nije istakla kandidata za premijera.

Za manjinske zajednice 20 mjesta

Na čelu liste Socijaldemokratske incijative je njen lider Fatmir Ljimaj.

Među 28 lista su i tri s kandidatima koji predstavljaju srpsku zajednicu.

To su Srpska lista, koja uživa otvorenu podršku vlasti u Beogradu i koja je prijavila 20 kandidata, Srpski demokratski savez i Građanska inicijativa “Za slobodu pravdu i opstanak”.

Na izborima su učestvovale i stranke i koalicije koja predstavljaju tursku, bošnjačku, goransku, romsku i aškalijsku zajednicu na Kosovu.

Za manjinske zajednice u Skupštini Kosova je rezervirano 20 mjesta, od toga deset za srpsku te deset za ostale zajednice.