Istaknuti saradnici Muamera Zukorlića napuštaju SPP

0
1955

Članica Glavnog i Izvršnog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) Amela Lukač Zoranić podnijela je danas ostavku na sve funkcije koje je obavljala u toj partiji, saznaje radio Sto plus. Prije nje stranku su napustili Samir Tandir i Admir Muratović.

Kao razlog za takav postupak ona je navela kršenje Statuta SPP koji se odnosi na pravo člana da “slobodno izražava i zastupa svoje mišljenje, bez mogućnosti da bude zbog toga progonjen”.

“Obzirom da je nakon smrti rahmetli muftije (Muamera Zukorlića) krenuo, kako direktni, tako i indirektni, progon pojedinaca koji su tokom muftijinog života bili njegovi vjerni saborci i to usled iznošenja i negovanja različitih mišljenja i stavova, smatram da je moja ostavka nužna, jer od slobode misle koju baštinim, a koju sam tokom 18 godina rada naučila od rahmetli akademika Muamera Zukorlića, nikada neću napustiti”, navela je Lukač Zoranić.

Dodala je da će “lično nastaviti da baštini muftijinu ideju”, a da će Predsjedništvu stranke prepustiti da funkcije koje je obnašala popuni “ljudima koji su im adekvatniji i po njihovoj meri, jer ona to nije”.
Pored članstva u Glavnom i Izvršnom odboru SPP, Lukać Zoranić je bila predsjednica partijskog odbora za obrazovanje. Nakon smrti Muamera Zukorlića, pripao joj je njegov mandat narodnog poslanika u Skupštini Srbije.


Predsjedništvo Stranke pravde i pomirenja je na sjednici 29. aprila raspustilo odbore u Novom Pazaru i Prijepolju, kao i Žensku mrežu i imenovalo koordinaciona tijela koja će rukovoditi tim partijskim organima do izbora novih rukovodilaca.

Tom prilikom, donijeta je odluka o raspisivanju izbora za predsjednika, Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.