In memoriam: Milivoje Obradović

0
493

MILIVOJE OBRADOVIĆ

(1933 – 2023)

U Podgorici je, 17. avgusta 2023. godine, preminuo Milivoje Obradović, novinar, publicista, prevodilac, raniji glavni i odgovorni urednik i direktor Televizije Crne Gore.

Milivoje Obradović je rođen u Zaostru (opština Berane) 1933. godine, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju završava u Beranama. Kao odličan gimnazijalac bio je oslobođen polaganja nižeg tečajnog ispita – male mature, kao i maturskog ispita. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani francuski jezik i književnost, srpsko-hrvatski jezik i jugoslovensku književnost, a uz to i filozofiju. Stekao je akademsko zvanje „diplomirani filozof“.

Prvi radni odnos, Obradović je započeo u Izvršnom vijeću Slovenije, gdje je u Sekretarijatu za informisanje radio kao referent za jugoslovensku štampu. Zatim prelazi u Podgoricu, gdje je radio kao novinar u Radio Titogradu, pa u Republičkom sekretarijatu za informisanje Vlade Crne Gore. Bio je glavni i odgovorni urednik lista „Aluminijum“, novinar „Pobjede“, Godine 1976. prelazi u Televiziju Crne Gore, najprije radi kaokomentator, a zatim kao glavni i odgovorni urednik i direktor Televizije Crne Gore.

Od 1991. do 1995. godine radio je u Saveznom ministarstvu jugoslovenske Vlade, kao pomoćnik, a zatim zamjenik saveznog ministra za informisanje. Nakon toga je imenovan za generalnog direktora „Međunarodne politike“ u Beogeradu. Završio je specijalizaciju žurnalistike u Francuskoj i SAD. Govorio je francuski, engleski, njemački i slovenački jezik. Odlikovan je Medaljom rada.

Iz Beograda se 2000. godine vraća u Podgoricu, gdje nastavlja da se bavi publicistikom i novinarstvom. Pokrenuo je časopis „Montenegro News“ na engleskom jeziku i bio njegov odgovorni urednik. Istovremeno je bio i izvršni urednik „Jus Foruma“, crnogorskog pravnog časopisa, koji je pokrenuo Pravni fakultet u Podgorici. Od 2003. godine u Centru za iseljenike Crne Gore radio je kao glavni i odgovorni urednik časopisa „Dijaspora Crne Gore“.

Milivoje Obradović je autor više putopisnih reportaža i dokumentarnih filmova o životu i zbivanjima u zemljama Bliskog i Srednjeg istoka, istočne Afrike, Azije i Amerike. Publicističke priloge i prikaze, pored matičnih novinskih kuća, objavljivao je i u „Međunarodnoj politici“, „Praksi“, „Radu“. Učestvovao je na međunarodnim kongresima novinskih organizacija i konferencija nevladinih organizacija i mirovnih pokreta. Kako je zapisao, njegov životni moto bio je: “Čvrsto sam ubijeđen da su nacionalističko i vjersko sljepilo, ostrašćenost, pristrasnost, egoizam lični i društveni, veliki neprijatelj pojedincu i svakom ljudskom društvu“.

Milivoje Obradović je sahranjen u Podgorici.

 

Piše: Milun Petrić