Husović i Avdić uputili pismo podrške za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici

0
131

Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović i predsjednik Skupštine opštine Almir Avdić, uputili su pismo podrške gradonačelnici Grada Sarajeva gđi Benjamini Karić za podršku Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici o kojoj bi trebalo da se raspravlja već početkom maja.

„U kontinuiranoj težnji da se zajedničkim traganjem zadovolji istina, pravda i mir, Opština Rožaje pruža punu podršku civilizacijskom i pravednom sagledavanju prošlosti, što u konačnici treba da dovede do suživota na ovim prostorima.

Donošenjem Odluke o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Skupština opštine Rožaje još jednom je potvrdila svoje opredjeljenje za moralne i etičke vrijednosti.“

Ovo pismo podrške usaglašeno je sa svim konstituentima u lokalnom parlamentu i predstavlja čvrstu podršku naporima da se čuje glas žrtava, i pravda pobijedi.

Podsjećamo da se u  radnoj verziji rezolucije koja je ranije dospjela do medija , ističe na razmjere genocida u kojem su pripadnici vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ubili više od osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine  i poziva  da se 11. juli proglasi međunarodnim danom sjećanja na žrtve tog zločina kao i na privođenje pravdi preostalih počinitelja, te na sankcionisanje onih koji negiraju genocid.