Fekalije u centru Rožaja

0
933

Žitelji dijela rožajske Ulice 30. septembar ogorčeni su na Komunalno preduzeće i D.o.o. Vodovod i kanalizacija zbog, kako navode, neažurnosti u radu. Ističu da su preksinoć oko 18 sati, doživjeli havariju neviđenih razmjera, kada je nakon obilnih padavina došlo do začepljenja nekoliko šahti usljed čega se na ulicu sručila ogromna količina fekalija i raznog otpada. Oni naglašavaju da strahuju od zaraze, jer na njihove pozive rukovodstvima Komunalnog i preduzeća Vodovod i kanalizacija niko nije reagovao na valjan način.
– Kome god smo se obratili oni nam kažu da to nije njihova nadležnost pa smo prosto zbunjeni i ne znamo kome više da se obratimo da ukloni otpad i očisti šahte – ogorčeni su žitelji Ulice 30. septembar
Ističu da su se nebrojeno puta obraćali Komunalnom preduzeću da najhitnije reaguje i pošalje ekipu kako bi uklonili fekalije sa ulice.
–Međutim, dežurni radnik nas je obavijestio da mu se direktor ne javlja na pozive. Očigledno je da komunalcima nije hitno ni prioritetno to što mi više sati udišemo isparenja od smeća i fekalija. Da se ovo dešava ispred kuće direktora Nurkovića, odavno bi sve bilo dovedeno u red. Nevjerovatno je da mi moramo da molimo direktora da pošalje ekipu da radi posao za koji su zaduženi. Pozapošljavali su nebrojeno radnika ali i dalje nema ko da održava javne površine i štiti građane od zaraze i smrada koji udišemo više časova. Samoorganizovali smo se i čistili koliko smo mogli ali ovo je potrebno dezifikovati –u ime svojih komšija kaže Edo Kurpejović.
On ističe da je na njihov poziv iz preduzeća Vodovod i kanalizacije preksinoć, odmah nakon havarije, na lice mjesta upućen jedan radnik, koji je očistio, kako kaže, jednu od četiri začepljene šahte.
– Ovaj problem mi trpimo više od dvije decenije jer šahte koje su osnovni uzrok ovakvog stanja se ne održavaju kvalitetno pa čim padnu obilnije kiše mi se suočavamo sa ovakvim problemima. Ranije smo pisali i peticije ali se ništa nije popravilo. Glavni problem je podzemni tunel koji iznad naših kuća vodi ka gimnaziji. Iz tog objekta se na ulicu sručilo svega i svačega, od fekalija, jorgana, jastuka, kupusa, plastičnih boca, konzervi, pa čak i starih šporeta. Ovo je jedna opšta bruka i sramota da se odgovorni ovako odnose prema građanima, koji uredno plaćamo svoje obaveze prema ovim preduzećima –ističu ogorčeni žitelji.
Elsan Đozović smatra da je problem izazvan haotičnim stanjem kanalizacione mreže koja je preopterećena i u koju se baca sve i svašta.
-Kad god ima više padavina dolazi do začepljena a potom i izlivanja fekalija.Satima udišemo smrad ali nikoga za to nije briga. Strahujemo da ukoliko padne nova kiša da će se ovdje sručiti nove količine otpada što će dodatno ugroziti naše zdravlje. Dolazio je jedan od šefova Komunalnog preduzeća i obećao da će tokom dana doći da odvezu otpad ali je i tražio da za to pišemo zahtjev. Tako nešto može samo nama da se dešava, pa zar je potrebno pisati zahtjev u ovako hitnom slučaju i tražiti od onih koji su dužni da održavaju grad da rade svoj posao. Oni očigledno misle da im je posao samo da odvoze smeće koje građani skupljaju u kantama i vrećama. a da ovaj posao treba mi sami da radimo, onda ih mi pitamo zašta oni postoje. Ovdje je stanje katastrofalno i mi javno pozivamo nadležne da odrade svoj posao i da nas ne tretiraju kao nekakve građane drugog reda koji treba da čekaju da se oni smiluju i odrade posao za koji su plaćeni. Pozivamo Vodovod i kanalizaciju da očiste šahte koje nam prave štetu ili neka ih zatvore pa neka trpe oni koji odlažu otpad u njima, a ne da se sav taj otpad sliva u naša dvoriša i ispred naših vrata. Isto tako apelujemo na Komunalno preduzeće da detaljno očisti smeće iz podzemnog prolaza koje prijeti da se sruči u naša dvorišta. Ovim problemom jednako treba da se pozabavi i komunalna policija i nadležne inspekcije jer iz pomenutog tunela prijeti epidemija – kazao je Đozović u ime komšija Kastrata, Kardovića, Azemovića i brojnih drugih porodica iz pomenute ulice.

Nurković: Sve očišćeno, ali kiša nanosi novi otpad
Nasuprot tvrdnjama žitelja Ulice 30. septembar da smeće satima stoji ispred njihovih domova, direktor Komunalnog preduzeća Huzeir Nurković je ustvrdio da su njihove ekipe još sinoć očistile sve.
– Sinoć smo izašli na teren i obišli na desetine mjesta koja su bila poplavljena. Naše ekipe su non – stop na terenu i sinoć su očistile pomenutu lokaciju ali kiša i dalje pada i nanosi nove količine otpada pa koliko god da čistimo situacija je gora. Iako je vikend mi smo na terenu i ne možemo da postignemo da očistimo na svakom mjestu istovremeno – kazao je Nurković.
U Vodovodu i kanalizaciji su kazali da u saradnji sa Komunalnim preduzećem dogovaraju prioritete te da su i ekipe ovog preduzeća stalno na terenu.
-Čistili smo teren sinoć do kasnih sati jer imamo dosta posla. Šahte u Ulici 30. septembar biće očišćene u ponedjeljak nakon što komunalci očiste smeće – kažu iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Piše: Vera Ratković- DAN