DEMOKRATE U ROŽAJAMA ZLOUPOTRIJEBILE DJECU

0
813

Zloupotreba djece u političke svrhe se nastavlja od strane Demokrata. Kandidat za odbornika Demokrata iz Rožaja Armin Demić na svom FB profilu objavio je fotografije dijeljenja promotivnog materijala maloljetnim osobama. Demić je na svom profilu napisao” Demokrate Rožaja sokovima i balonima obradovali najmlađe, starijima predstavljen program Dodji kući, imamo plan za moderan grad.”

Djeci su se u čašama sa likom Alekse Bečića dijelili sokovi kao i štampani propagandni materijal Demokrata, potvrdilo je više očevidaca. Prema našim saznanjima neki od roditelja će zbog zloupotrebe djece pokrenuti privatne tužbe protiv Demokrata i lica koja su učestvovala u pomenutom incidentu.
Povodom pojavljivanja djece u kampanjama političkih stranaka i učešća djece na političkim skupovima ranije je reagovao i zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković.

Zaštitnik je ukazao da je takva praksa u suprotnosti sa UN Konvencijom o pravima djeteta i nacionalnim propisima. Iako upotreba djeteta u svrhu marketinga može skrenuti pažnju, izazivati saosjećanje i emociju javnosti, podsjećamo političke subjekte, medije i ukupnu javnost da je korišćenje djece za reklamiranje programa političkih partija i učešće djece u propagandnim aktivnostima neprimjereno. Na taj način se krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka. Nacionalni i međunarodni propisi obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje, pa i političke svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala“, piše u ranije datom saopštenju Bakovića.