Fejzić: Protestna nota BiH veliki znak pitanja za Vladu

0
137

„Protestna nota uticaće na dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Mislim da je veliki znak pitanja za aktuelnu politiku i Vladu da pogleda kuda plovi ovaj brod“, poručio je za Portal Analitika reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

On podsjeća da je Milorad Dodik predsjednik jednog bh. entiteta, te da Republika Srpska nije država.

„Žao mi je što prilikom njegove posjete nije bilo zastava Bosne i Hercegovine, a i te kako se pominjala na press konferenciji“, kaže Fejzić.

BiH država koja ima kontinuitet, Mandić napravio gaf

Govoreći o posjeti Dodika Mandiću koja se poklopila sa godišnjicom zločina u Štrpcima, Fejzić ističe da želi da vjeruje da nije namjerno izabran baš taj dan da bi se omalovažile žrtve i porodice strašnog zločina.

„Pratio sam posjetu i njihovu priču za javnost. Želim da kažem da nije istina da Bosnu i Hercegovinu čine entiteti, oni su njen sastavni dio. BiH je država koja ima svoj kontinuitet. Mislim da je Mandić napravio gaf, nadam se da to nije namjerno uradio već da ne poznaje dovoljno ustrojstvo BiH“, napominje Fejzić.

Ugovor o specijalnim odnosima išao bi na štetu države

Sagovornik Analitike smatra da bi potpisivanje ugovora o specijalnim odnosima između Crne Gore i Republike Srpske uvelo dodatnu destabilizaciju unutar naše države.

„U Crnoj Gori ne žive samo Srbi, već i drugi narodi. Ovdje živi značajan broj Bošnjaka, da li bi to trebalo da znači da sjutra može da se formira savez bošnjačkih opština u Crnoj Gori koji bi tražili da se potpiše dokument o specijalnim odnosima sa FBiH ili sa nekim bh. kantonima koji nisu mali“, kaže reis Fejzić.

Isto tako, kako dodaje, ovdje žive i Albanci koji bi mogli isto da traže.

„Mislim da bi to izazvalo niz drugih problema koji bi išli na štetu države. Crna Gora je dovoljno komotna za sve svoje građane i da se u njoj svi slobodno osjećaju kako god se ko nacionalno ili vjerski izjašnjavao, bez obzira da li su Crnogorci, Bošnjaci, Srbi, Albanci, Hrvati ili neki drugi. Državu ne bi trebalo uvlačiti u dodatne podjele“, napominje Fejzić.

Ironično prokomentarisao susret Dodika i Mandića

Fejzić se uz dozu ironije osvrnuo na susret Mandića i Dodika na mreži X.

„Izgleda da je ideja pomirenja u Crnoj Gori nadmašila sva očekivanja. Danas je ta ideja u Podgorici pomirila NATO i Rusiju!“, napisao je on.

Za Analitiku, on kaže da se u Crnoj Gori priča o evroatlantskoj perspektivi, a da smo imali sastanak predsjednika Parlamenta jedne NATO države, koja bi krupno da gazi ka EU sa čovjekom koji je jedan od najvećih NATO protivnika na ovim prostorima, a koji je nedavno boravio u Minsku i Moskvi.

„Interesantno je da se predsjednik Parlamenta NATO zemlje sastaje sa najvećim rusofilom na ovim prostorima. Otuda i poruka u tvitu da su se „Rusija i NATO pomirili“, naveo je Fejzić.

Zilha Kalač/ Analitika