DPS će imati 19 predsjednika opština

0
539

Demokratska partija socijalista (DPS) će, nakon formiranja vlasti u svim gradovima, imati 19 predsjednika opština od ukupno 23, uključujući Tuzi i Golubovce, kazao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, navodeći da se formiranje vlasti u svim opštinama odvija kako je i planirano.

“Zajedno ćemo sa Vladom, u punoj saradnji, realizovati projekte koje smo obećali građanima”, kazao je Tarzan Milošević za Pobjedu.

Rožaje neizvjesno

Za sada je jedino neizvjesno ko će činiti vlast u Rožajama, gdje je Bošnjačka stranka osvojila 19 mandata i može sama da rukovodi opštinom. Iako je Predsjedništvo stranke sugerisalo rožajskom odboru da ponudi koaliciju partnerima sa džavnog nivoa DPS-u i SD-u, još zvaničnog sastanka predstavnika tih partija nije bilo, pa je očekivano da BS sama fomira vlast.

“BS je osvojila apsolutnu većinu u Rožajama i logično je da imaju vlast. Hoće li ponuditi nama i SD-u koaliciju, njihov je izbor. Niti insistiramo na vlasti, niti bježimo od odgovornosti”, kazao je Milošević.

Bošnjačka stranka će danas odlučiti ko će biti njen kandidat za predsjednika opštine Rožaje.

DPS je u Rožajama osvojila deset, SD četiri, dok je SDP osvojila jedan mandat.

U Plavu DPS-SD-Albanska alternativa

Tarzan Milošević kaže da je u Plavu potpuno izvjesna koalicija DPS-SD-Albanska alternativa.

Predsjednik opštine biće iz SD, koje su u toj opštini osvojile deset mandata. Bošnjačka stranka je u tom gradu osvojila sedam mandata, DPS šest, SD deset, SDP tri, DFSNP dva, a po jedan mandat dobili su Demokrate, Albanska alternativa i Grupa birača -„Biram Plav“.

U Bijelom Polju DPS – BS- SD

U Bijelom Polju vlast su formirale DPS, BS i SD sa ukupno 25 mandata. Opštinu vodi Petar Smolović iz DPS-a, koji je prije nekoliko mjeseci izabran, a prvi čovjek SO je Abaz Dizdarević, takođe iz DPS-a.

DF osvojio je četiri mandata, Demokrate-Ura tri, SDP dva, Ujedinjena Crna Gora i Srpska koalicija Slavko Fuštić po jedan mandat.

U Pljevljima DPS-SD-BS

Blizu je formiranje vlasti u Pljevljima. Lokalni parlament je u petak izabrao za predsjednika Skupštine Dragišu Sokića, odbornika izborne liste „Za dobro građana Pljevalja pobjednički! Koalicija DPS, SD, BS Milo Đukanović“. OO DPS-a predložiće kandidata za predsjednika opštine.

Koalicija DPS-a, BS i SD ima u pljevaljskom parlamentu 20 mandata. Koalicija DNP-Pokret za Pljevlja-Prava CG osvojila je četiri, Demokrate šest, a NSD-SNP-PzP pet mandata.

Kolašin DPS-SD-Grupa birača

Vlast u Kolašinu formirali su DPS, SD i Grupa birača „Šule i Mikan“. Dogovoreno je da predsjednik opštine bude iz DPS-a, a SO iz SD-a. DPS je u tom gradu osvojila 13 mandata, DF i Demokrate po šest, Grupa građana „Šule i Mikan“, SD i SDP po dva mandata.

Bar DPS-SD-Grupa građana

U Baru je potpisan koalicioni sporazum između DPS-a, SD -a i Grupa građana „Biram Bar“. Konstituisana je Skupština Opštine za čijeg predsjednika je izabran Mićo Orlandić iz SD. DPS je u Baru osvojila 15 mandata, SD sedam, a Grupa građana „Biram Bar“ pet. Demokrate i Ura osvojili su četri mandata, dok su po dva pripala koalicijama DF-SNP, kao i SDP„Bar za promjene”. Po jedan mandat osvoj ili su BS i Prava Crna Gora.

Golubovci DPS-SD

Milošević kaže da će u Golubovcima predsjednici opštine i SO biti izabrani tokom ove sedmice. Šef OO DPS-a Golubovci Ratko Stijepović predložen je za predsjednika lokalnog parlamenta, dok još nije dogovoreno kadrovsko rješenje za prvog čovjeka opštine. U Golubovcima koji su do ovih izbora bili u sastavu izbornih jedinica glavnog grada, DPS je osvojio 16 mandata i sa SD-om kojem je pripao jedan mandat, činiće vlast. Demokrate i Ura osvojili su osam mandata, a koalicij a DF-SNP sedam.

Danilovgrad DPS-LP

Predsjednik opštine biće izabran i u Danilovgradu ove sedmice. Za tu funkciju DPS je predložila Zoricu Kovačević, dok je za predsjednika SO izabran Zoran Bošković. Lista „Za dobro građana Danlovgrada-Milo Đukanović“ (DPS-LP) osvojila je 19 mandata u ovoj opštini, Demokrate-Ura šest, SD tri mandata, Narodna koalicija Časno za DG-DNP-SNP-JKP dva, Nova-PzP dva, a Prava Crna Gora jedan.

Žabljak DPS-SD

Na Žabljaku je Vidoje Tomčić ponovo izabran predsjednika Skupštine, a za prvog čovjeka opštine reizabran je Veselin Vukićević. Koalicija DPS-SD ima 18 mandata u lokalnom parlamentu, DF-SNP sedam, a Demokratska Crna Gora šest odbornika.

Šavnik DPS-SD

U Šavniku je kandidat DPS-a Jugoslav Jakić izabran za predsjednika Skupštine opštine, dok će predsjednik opštine biti izabran naredne sedmice. Novi saziv SO Šavnik čine DPS-SD sa 19 odbornika, SNP-DF osam i Demokrate sa tri odbornika.

Pdgorica DPS-SD-BS

U Podgorici DPS sa koalicionim partnerima privodi kraju formiranje vlasti. Za predsjednika SO izabran je Đorđe Suhih iz SD -a, a Ivan Vuković kandidat je DPS-a za gradonačelnika. DPS je u glavnom gradu osvojila 32 mandata, Demokrate-Ura 17, DF-SNP osam, SD tri, a Albanska alternativa jedan mandat.

Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da se prva sjednica So, koju saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva, održava najkasnije u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora. Sjednica SO održava se najkasnije 15 dana od sazivanja. Lokalni izbori održani su 27. maja ove godine.