Đukanović: Ne postoji snimak kako mi Knežević daje novac

0
347

Nemam namjeru da podnesem ostavku iako to očekuje dio javnosti. To očekuju moji protivnici. Ali do toga neće doći i to ne zato što sam vlastoljubiv, jer sam se kao što znate povlačio iz politike tri puta, nego zbog toga što ovu situaciju doživljavam kao kontinuitet borbe za one vrijednosti za koje se borimo 20 godina„, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, opozicija pokušava da slučaj odbjeglog tajkuna Duška Kneževića iskoristi kao pritisak na vlast.

Knežević je zloupotrijebio pasoš Velike Britanije da se sakrije od odgovornosti crnogorskih pravosudnih organa. Sada se pokušava izvršiti pritisak na vlast i to u dva scenarija, baš kao i ranije. Prvi scenario proizvodnja afera, a druga da se afere stave u funkcijuuznemirenja javnosti, što bi za cilj imalo i smjenu vlasti„, objasnio je Đukanović.

On je saopštio da se dvije decenije proizvode afere u Crnoj Gori.

Imali smo Duvansku aferu, zatim aferu S.Č., Telekom, pa Snimak i aferu Atlas. Uvijek su pozivali na neke neke ulične proteste, a konačni cilj je da se izvrši finalni pritisak na vlast. Kako je vrijeme prolazilo to je poprimalo borbu protiv razvoja Crne Gore„, istakao je Đukanović.

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Pobjede Draška Đuranovića da li će unutar DPS-a biti otvoreno pitanje odgovornosti bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, Đukanović je saopštio da će o tome ozbiljno razgovarati.

Podsjetiću da je ova tema otvarana kada je u pitanju Svetozar Marović. Dakle, bez izuzetka, svi smo jednaki pred zakonom. Nema sumnje da ćemo o ovom pitanju ozbiljno razgovarati unutar partije„, kazao je Đukanović.

Na drugo pitanje, kako komentariše odluku ASK-a i novčanu kaznu koju je dobio DPS, predsjednik Crne Gore je saopštio:

ASK je donio rješenje i mi se nećemo žaliti na njega jer smo već novac vraćen i prekršajnu kaznu platili. SDT radi svoj dio posla. DPS i kada nam se to ne dopada daje putokaz i propisuje standarde za ponašanje drugih„, ocijenio je on.

Dodao je da je DPS spreman za razgovor o aferi Atlas u Parlamentu.

Nikada nijesmo bježali od megdana. U parlamentu smo pričali i o duvanskoj aferi, koja je montirana, a italijasnko pravosuđe je oslobodilo sve crnogorske državljane odgovornosti. E sad kako vratiti ovih 20 godina, kako poništiti onaj sram kojim su bili zasipani mnogi ljudi, izmešu ostalih i ja„, pojasnio je Đukanović.

Kada je u pitanje zaduženje u Pireus banci, Đukanović tvrdi da mu je Knežević ponudio da organizuje razgovor  sa čelnim ljudima u toj banci.

Razgovarao sam i bez problema smo dogvororili aranžman. Ja sam rekao da ću da obezbijedim keš kolateral. Ja nisam želio da taj keš kolateral postavi Duško Knežević i ja sam pozvao prijatelje i oni su izašli u susret. A on nije vratio kolateral mojom prijateljima, a ni meni. Desetak godina je prošlo, a on to nije vratio„, saopštio je predsjednik Crne Gore.

Kredit je, dodaje, uzet regulatno i vraćen regularno.

Naglašavam, tada nisam bio u politici i zašto bi bilo kome prijavljivao to. Ja sam i moralno i zakonito uzeo i vrati kredit„, ističe on.

Podnešene krivične prijave

Đukanović se osvrnuo i na dug koji je imao u Atlas banci.

Imao sam račun u Atlas banci i uredno sam izmirivao svoje obaveze. Kada se pojavila informacija da postoji dug pozvao sam službenicu banke koja mi je kazala da je, gle čuda, mjesec dana prije nastanka duga ona smijenjena sa tog mjesta. Zatim je advokat pošao u banku, i tražio informaciju da li je banka obavijestila mene za dug pisanoj formi i dobio odgovor da nije poslala ni jednu informaciju. Serija falsifikata me navela na zaključak da tog duga i nema i da sam ga izmirio ali da je Kneževiću potrebno da napravi konstukciju i pokuša da iznudi neki politički istupak. U alternativi to je pokušaj da se omalovaži i diskredituje moj moralni autoritet. Kao rezultet, podnio sam dvije tužbe protiv Kneževića i banke i jedna krivična prijava za onaj dio koji se goni po službenoj dućnosti. Izmirio sam dug koji sam navodno imao i nije ga pokrio niko drugi, a pogotovo ne Knežević„, objsnio je Đukanović i dodao da je siguran da će da će na sudu dokazati da mu je šteta nanesena.

Uslijedilo je pitanje da li imao neke zajedničke biznise sa Kneževićem, Đukanović je to kategorički demantovao.

Kako je Knežević došao do pozicije tajkuna, pa sam je govorio da je kapital pravio izvan Crne Gore. Tim je kapitalom došao u posjed određenih nekretnina u Crnoj Gori. Nema ničeg u načinu sticanja njegove imovine. Ali ja nisiam njegov tajni partner u Meljinama. On optužuje mene da je Vlada na čijem sam ja tada bio čelu raskinula privatizacioni ugovor i da sam ja osujetio posao poravnjanja sa aktuelnom vladom Duška Markovića, a vlada je to demantovala. Pa da li bi se ja kao javni ili tajni investitor tako ophodio prema mojoj imovini. Naglašavam, niti sa jednim biznismenom, ni u Crnoj Gori ni na kugli zemljaskoj nemam zajednički posao„, objasnio je Đukanović.

Dodao je i da mu Knežević nikada nije plaćao izete u Dubaiju i Sen Tropeu.

Knežević je uz posredovanje svojih prijatelja i kumova, koji su takođe moji prijatelji, insistirao da mu pružimo podršku, kada je htio da napravi promociju biznisa u Dubaiju i tada nisam bio na državnim funkcijama. Sad da vas pitam da li ste očekivali da to plate građani ili članarinom aktivisti DPS-a?, Taj ko vas pozove on i plati. U pristajnom svije se ne priča o tome, a u primitivnom se pravi cirkus kao što ga pravi Knežević. Niko nikad meni nije plaćao račune. Svako ko je ikad sjeo samnom zna da ja plaćam svoje račune„, istakao je on.

Na pitanje da li Knežević ima snimak kako mu daje novac, Đukanović je to negirao.

Ne postoji mogućnost da ima snimak. Ni Duško ni bilo ko nije došao u poziciju da razgovara samnom o dijeljenju profita, biznisu ili nekretinama„, saopštio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je objelodanio i da je od nekoliko izvora dobio informaciju da je Knećević obmanuo investitore iz Emirata.

Po navodnom dogovoru samnom on je tražio 5.000 kvadrata u Atlas kapital centru i preko 100 garaža za mene. Pomislio sam prvo ko bi bio naivan da u to povjeruje. Ipak, pozvao sam ambasadorku UAE i rekao da se nadam da nije to istina i ona me šokirala odgovorom da je to istina. Pitao sam da li je moguće da nasjednete na priču Kneževića, objašnjenje da je on partner u tom biznisu. Pozvao sam i Kneževića i saopštio sam mu šta sam imao, a to ga nije uznemirilo. Onda je uslijedilo njegovo izbacivanje iz tog biznisa„, ističe Đukanović i dodaje da su ga partneri iz UAE izbcili iz posla, uz opasku da više ne žele da vide „tu spodobu“ u blizini.

Sa Velikom Britanijom, dodaje predsjednik, Crna Gora ima jako dobre odnose.

Knežević često pokušava da dokazuje kako ima podršku sa zapadnih adresa, znača u Londonu, te da će otići u Vašington. Mi smo članica NATO-a. Upravo sa Velikom Britanijom imamo razvijene odnose, a saradnja po raznim linijama nadilazi interese regiona. Teško mi je da pretpostavim da bi Velika Britanija mogla dozvoliti da zbog bilo koje pojedinca dovede u pitanju jedno takvo partnerstvo„, tvrdio on.

Aferu konstruisali medijski i NVO krugovi

Prema njegovim riječima Knežević je u Crnoj Gori bio aktuelan pet dana, a aferu su kasnije konstruisli medijski i NVO krugovi, kao i opozicioni lideri.

Cilj Kneževića i jeste bio da izazove politički zemljotres, ali mi smo pokazali da imamo imunitet da se odupremo tome. Ne očekujemo političku nestabilnost. Kada je u pitanju bankarski sistem jesmo na određenoj probi, ali ipak saniramo te probleme. Takođe, vodi se akcija da se obezbijedi dokašitalizacija Atlas banke. Postoje interesovanja, eksternih investitora da bi mogli platii 22 miliona eura. Tako ne bismo morali da isplaćujemo 93 miliona, iako taj novac imamo. Na taj način zaustavili bi da se virus proširi na ostali bankarski sektor„, rekao je Đukanović.

Na pitanje urednika Dana Nikole Markovića, da li posjeduje račune, nekretnine i kompanije van Crne Gore, Đukanović je kazao da nema.

Zatim je Marković izvadio dokument o otvaranju ofšor kompanije na Kipru, na kojem je potpis Đukanovića, .

Ta kompanija nije živjela ni nekolko dana i ona ne postoji. Nije napravljen ni jedan posao i nije napravljen ni jedan cent prometa. Firme preko kojih sam radio su prijavljene. Tu dokumentaciju vam dostavlja Knežević sa pokušajem da podvali još neko kukavičije jaje„, kazao je Đukanović.

Na to mu je Marković odgovorio da je tačno da mu je Knežević dostavio dokumentaciju.

Firma nikada nije stavljena u funkciju„, kratko je prokomentarisao Đukanović.

Deponenti će biti isplaćeni

Ne može se desiti, ocjenjuje Đukanović, da deponenti IBM i Atlas banke ne mogu biti isplaćeni.

Ostaje pitanje krupnih deponenata koji se nadoknađuju iz stečajne mase, koja nije tako mala. Postoji 60 miliona i kolaterali, postoji dio imovine iz poslovnog sistema Duška Kneževića. Postoji solidan odnos da se minimalizora šteta ukoliko bi došlo do stečaja Atlas banke. Ipak, nadam se da će neko od investitora dokapitalizovati banku„, zaključio je Đukanović i dodao da je neshvatljivo da Knežević poziva deponente da protestvuju protiv države koja im vraća depozite.

Na pitanje kako komentariše izjavu Kneževića koji je pozvao premijera Markovića da iskoristi istorijsku priliku i od DPS-a napravi čistu partiju bez tereta prošlosti, Đukanović je kazao:

Sa gospodinom Markovića dijelimo stanovišta do nijansu. Vidimo porijeklo pritisaka. Imamo identičnu odlučnost da stim pritisca odupremo kako bi država nastavila da ostvaruju svoje interese. Srijetali smo se  i sa mnogo opasnijim ljudima pa vidite gdje je Crna Gora danas„, odgovorio je Đukanović.

Jovanovića ubio onaj ko je od toga imao najviše političke koristi 

Đukanović je, na pitanje urednika Dana, ko je ubio Duška Jovanovića, saopštio da je to uradio onaj ko je od toga imao najviše političke koristi.

To su uradili oni koji su željeli da bace ljagu na Crnu Goru i da je prikažu kako ne postoji tolerancija prema političkim nesitomišljenicima. Mislim da je Duško Jovanović stavljen u funkciju ostvarivanja nekih političkih inetresa protiv Crne Gore i protiv nezavisnosti. Kada je taj neko procijenio da će mu je Jovanović više poslužiti mrtav nego živ, onda ga je likvidirao„, istakao je on.